Načítání obsahu, prosím počkejte

Válečný kůň, kterého bylo těžké vylekat

29. 9. 2019 – 16:13
0
Válečný kůň, kterého bylo těžké vylekat Lee a jeho kůň Traveller | zdroj: Wikipedia.org

Do dějin vstoupila i řada koní - hlavně těch, kteří se zúčastnili různých bitev. Jedním z nich je i Traveller - nejznámější kůň generála Roberta E. Lee, velitele konfederačních vojsk v americké občanské válce. 

Traveller byl zástupce plemene amerického jezdeckého koně, kterému se také někdy říká Saddlebred. Narodil se v roce 1857 ve městě Flora ve Virginii a už jako hříbě, pojmenované Jeff Davis, vyhrál první cenu na výstavě v Lewisburgu. Není divu, že nakonec dorostl v krasavce.

Byl to robustní, šedo-černý kůň s dlouhou hřívou, vážil kolem 500 kilogramů.  V roce 1861 ho koupil kapitán Joseph M. Broun Přejmenoval ho na Greenbriera. Ovšem nakonec kůň skončil právě u generála Lee a získal další, třetí a poslední, jméno Traveller. A měl k němu zřejmě velice dobrý vztah. 

Markie Williams, která byla sestřenicí jeho manželky a chtěla vědět, jak Traveller vypadá, v dopise napsal: 

"Pokud bych byl umělec, namaloval bych skutečný obrázek Travellera - představující jeho skvělé proporce, svalnatou figuru, hluboký hrudník, malou hlavu, široké čelo, jemné uši, rychlé oči, malé nohy, černou hřívu a šíji. Obraz by mohl inspirovat básníka, jehož talent by pak vylíčil jeho hodnotu, popsal jeho odolnost vůči dřině, hladu, žízni, horku, zimě, nebezpečí a utrpení, kterým prošel. Mohl by pokračovat k jeho náklonnosti, bystrosti a jeho neměnným reakcím na každé přání jezdce. Mohl by si dokonce představit jeho myšlenky během dlouhých, nočních pochodů a denních bitev, které zažil. Ale já nejsem umělec, Markie. A tudíž mohu jen říci, že je konfederačně šedý." 

Rychlý Traveller se v bitvách občanské války svědčil. Měl odvahu, bylo těžké ho vylekat, nechyběl mu však také temperament a občas býval nervozní. Během druhé bitvy u Bull Runu pak Traveller, čímsi vylekaný, shodil svého pána na pařez tak nešťastně, že si zlomil ruce.

Po válce Traveller putoval s generálem do Lexingtonu. A tam přišel o velkou část své hřívy. Proč? Nu, mnozí ji chtěli jako suvenýr. A Lee tak nakonec poznamenal, že krásný kůň působí jako oškubané kuře. 

Lee zemřel v roce 1870 a jeho kůň ho přežil jen o pár měsíců. Šlápl totiž na hřebík a rozvinul se u něj tetanus, proti kterému tehdy nebylo léčby. Zastřelili ho, aby se netrápil. 

Dramatické posmrtné cestování 

Travellera pohřbili v Lexingtonu, jenže tělo se tam dlouho neohřálo.  Kdosi totiž ukradl jeho kosti, které byly v 70. letech vystaveny v New Yorku. Počátkem 20. století se sice Travellerovy ostatky vrátili zpátky do Virginie a byly vystaveny v muzeu v rámci univerzity v Lexingtonu, ovšem dost trpěly, neboť studenti do nich vyrývaly své iniciální - údajně pro štěstí.

Čekal je tedy další přesun, nakonec se ale důstojného pohřbení dočkaly až v 70. letech 20. století. Tehdy je uložili do dřevěné krabice a zalili betonem v univerzitním areálu. Traveller tak neleží daleko od hrobky, kde spočinul i jeho pán. 

Lee měl nicméně v 60. letech i další koně. Brown-Roan byl zakoupen zhruba ve stejnou dobu jako Traveller, jenže oslepl a odešel tak do výslužby. Lucy Long sloužila jako záložní kůň k Travellerovi a nakonec zemřela, patrně dlouho po smrti svého pána, ve věku 34 let. 

Hřebec Richmond zemřel v roce 1862, po bitvě u Malvern Hill. A Ajax byl kůň, který generálovi nevyhovoval, protože byl prostě příliš veliký. V půli 60. let zemřel při nehodě, když narazil na železnou bránu. 

Zdroje:  Wikipedia.org , https://www.stratfordhall.org

Nejnovější články