Načítání obsahu, prosím počkejte

Kůň, který s britskou královnou prožil menší drama

24. 11. 2019 – 19:50
0
Kůň, který s britskou královnou prožil menší drama Královna Alžběta, jedoucí na Burmesem, a Ronald Reagan v roce 1982 | zdroj: Wikipedia.org

Klisna Burmese s britskou královnou Alžbětou II. strávila víc než 15 let. Později ji už v jistém ohledu žádný další kůň nenahradil. Burmese se slavnou panovnicí prožila také jedno drama!

Královna Alžběta II. koně miluje od dětství. Už ve čtyřech letech dostala poníka jménem Peggy. Burmese, narozená v roce 1962, se k ní dostala na sklonku 60. let. Původně ji vlastnila a vycvičila kanadská jízdní policie v Ottawě.

Černá klisna se pak stala Alžbětinou dlouholetou společnicí a královna na ní každoročně jezdila také při své červnové oficiální oslavě narozenin. Právě během této události společně zažily i jeden dramatický incident.

Stalo se to v roce 1981. Královna opustila Buckinghamský palác a mířila na přehlídku, když náhle padlo šest slepých výstřelů. Vypálil je sedmnáctiletý Marcus Sarjeant. Co to bylo za člověka?

Od služby vlasti k antiroyalistům

Sarjeant přišel na svět v roce 1964 nedaleko Kentu. Ve 14 letech se přihlásil do vojenské mládežnické organizace, v roce 1980 nastoupil k námořnictvu, ale vydržel jen pár měsíců, odešel prý kvůli šikaně. Pokoušel se taky dostat do armády, ale na vstupním kurzu vydržel velice krátce. Nakonec se údajně, na podzim téhož roku, začal stýkat s odpůrci monarchie a snažil se získat zbrojní licenci. Opět neúspěšně.

Na jaře 1981 byl nezaměstnaný, žil s matkou a necítil se asi zrovna nejlépe. Hloupost, která ho napadla, jeho situaci opravdu nezlepšila.

Když Sarjaent vypálil slepé výstřely z repliky revolveru, způsobil tím několik věcí. Za prvé se Burmese polekala, královna ji však zvládla ukočírovat a sama se naštěstí nezranila.

Za druhé byl Sarjeant prakticky okamžitě zadržen a ještě na místě celého incidentu prohlásil smutnou i děsivou větu: "Chtěl jsem být slavný, chtěl jsem být někdo."

Královna pokračovala dál, Sarjeantův život však nabral úplně jiný směr. U výslechu řekl, že ho inspiroval Mark Chapman, který 8. prosince 1980 zavraždil Johna Lennona, ale i pokusy o atentát na amerického prezidenta Ronalda Reagana a papeže Jana Pavla II. Ty se udály na jaře 1981. Sarjeant nakonec strávil tři roky ve vězení, na svobodu se dostal ve dvaceti. Změnil si jméno a začal nový život. 

Nebyla už žádná jiná

Drama královnu od tradice nasedat během oslav na koně neodradilo. Činila tak až do roku 1986, kdy Burmese odešla do "důchodu". Tehdy se Alžběta II. rozhodla, že si nenajde náhradu - a koně vyměnila za kočár.

1024px-ElizabethIItroopingcolour V roce 1986 absolvovala královna s Burmese oslavy naposledy | zdroj: Wikipedia.org

Burmese uhynula v roce 1990. Dnes ji krom archivních fotografií připomíná i socha v kanadském městě Regina, v provincii Saskatchewan, z níž známá klisna pocházela. Byla odhalena v roce 2005 a představuje Burmese a královnu. Sochu vytvořila místní umělkyně Susan Velderová.

Zdroje:  jezdci.cz

Nejnovější články