Načítání obsahu, prosím počkejte

Hektor, oblíbený kůň prezidenta Masaryka

22. 10. 2019 – 14:17
0
Hektor, oblíbený kůň prezidenta Masaryka Masaryk miloval jízdu na koni | zdroj: Wikipedie.cz

Tomáš Garrigue Masaryk měl rád koně. Jeho nejoblíbenější a také nejznámější kůň se jmenoval Hektor. Jak k němu náš první prezident přišel?

Hektor s Masarykem rozhodně nebyl od hříběte. Dostal se k němu až jako patnáctiletý. Roku 1920 byl zakoupen od policejního ředitelství za 12 tisíc korun, Masaryk se o něj na své útraty staral od roku 1922.

Prezident ho měl velmi rád a vyrážděl s ním na projížďky v okolí lánského zámku. Tuto aktivitu Masarykovi ostatně doporučovali i lékaři.

Hektor byl prý spolehlivý, klidný světlý hnědouš s hvězdou, snadno ovladatelný. I proto si ho zřejmě prezident tak oblíbil.

Bohužel s přibývajícími roky začaly Hektora sužovat zdravotní problémy. Z počátku 30. let je dochována zdravotní dokumentace týkající se jeho léčby schvácených kopyt. V ní je i zmínka, že Hektor trpěl oboustrannou rozedmou plic a z toho plynoucí dušností.

Masaryk platil náklady na léčení. Od jara 1931 už však kůň nebyl schopen jízdy. V lednu 1933 pak Hektor onemocněl a zemřel na následky nádoru tenkého střeva.

Netradiční jezdecká socha

V Lánech v současnosti stojí jezdecká socha Masaryka. Najdete ji před muzeem, které nese prezidentovo jméno. A je to socha trochu zvláštní.

Kůň má totiž skloněnou hlavu a pase se, což není u jezdeckých soch běžné. Autor díla, sochař Petr Novák, před lety popsal, že zachycuje scénu, kdy si prezident chce něco promyslet a nechá vydechnout koně, který se cvalem zahřál.

profimedia-0371771311 Masarykova socha u muzea v Lánech | zdroj: Profimedia

 

Zdroje:  E15 , rozhlas.cz , equichannel.cz

Nejnovější články