Načítání obsahu, prosím počkejte

Aratinga sluneční, opeřený symbol Jižní Ameriky

28. 7. 2020 – 12:35
0
Aratinga sluneční, opeřený symbol Jižní Ameriky Aratinga sluneční | zdroj: Pixabay

Aratingové jsou rodem jihoamerických papoušků, vesměs středně velkých. Jedním z nejčastěji chovaných druhů je aratinga sluneční (Aratinga solstitialis), který svým nádherným žlutým peřím dělá čest svému jménu.

Ve volné přírodě se vyskytuje na území severovýchodní Brazílie a v Guayaně. Dříve bylo jeho teritorium větší (dodnes se někdy uvádí i Surinam a Venezuela, kde ale nebyli dlouho pozorováni), jejich divoká populace se ovšem neúprosně tenčí. Mají rádi jak oblasti pralesů, tak otevřenou pampu. Překvapivé je, že se ví poměrně málo o jejich přirozené stravě. Obecně se uvádí, že se živí různými plody, bobulemi, květy i semeny. Zajímavá je jeho orientace také na plody kaktusů.

Úbytek volné krajiny, spolu s masivním odchytem ve 20. století (který už je naštěstí z větší části minulostí) vedl k velkému poklesu populace. Odhaduje se, že dnes v přírodě žije jen 1000–2500 dospělých jedinců a stále jich pomalu ubývá. Je tedy evidován jako ohrožený druh, naštěstí pro chovatele ale nespadá do skupiny vzácných živočichů CITES I, kteří v zajetí podléhají registraci a přísné kontrole.

Nenáročný chov

Aratinga sluneční tedy patří mezi poměrně rozšířené druhy v domácích chovech. Není se čemu divit, jde o skutečně půvabného ptáka. Měří okolo 30 cm a váží do 130 gramů. Většina těla je žlutě či naoranžověle zbarvená, čelo a boky hlavy, spolu se spodní části břicha a zad, jsou oranžové výrazněji.

sun-parakeet-3744990_1920 Aratinga sluneční | zdroj: Pixabay

Spodní část ocasu je zelenožlutá, stejně jako letky na křídlech, kde se někdy objevuje i pár modrých per. Papoušek tak opravdu hraje teplými barvami slunce. Objevitelé dokonce v minulosti popisovali, že si je v korunách stromů v džungli pletli s velkými květy.

Jeho obliba plyne i z toho, že chov v zajetí není náročný. Papoušek se dožívá 25 let a netrpí nějakými výraznými druhovými nemocemi. Je to ovšem spíše střední pták, tedy nikoliv mazlíček do malé bytové klece.

Ocení spíše venkovní voliéru – navíc jde o zdatného letce, který si zaslouží dostatek prostoru. Pokud jej má, pak se plně rozvine jeho potenciál velmi aktivního, hravého a zvídavého tvora. Navíc tito papoušci, když jde o ručně krmené mládě od chovatele, si dokážou navázat úzký vztah s člověkem. Můžou se tak stát dobrým kamarádem, který rád sedá na ruku, vrací se i při volném letu a celkově má lidskou společnost velmi rád.

Milovník ovoce a zeleniny

Ke krmení se doporučují spíše dietnější směsi, protože ani v přírodě nemá ve stravě vysoké procento olejnatých semen. Mají rádi ovoce, zeleninu, ale i mladou, mléčnou kukuřici, jako pamlsek nejvíce ocení oříšky. Odchov mláďat není obtížný, samička snáší 3–5 vajec, ze kterých se mláďata líhnou po 25 dnech, z hnízda vylétají asi po 50 dnech.

Chovatelé obecně uvádí, že jeho jedinou výraznou nevýhodou jsou dosti hlučné hlasové projevy, někdy až nečekaně silné. Ovšem hned dodávají, že navzdory tomu poptávka po nich neustále stoupá. Díky dobrému odchovu v zajetí jsou dnes nabídky mláďat poměrně časté a také divoká populace se alespoň trochu stabilizovala.

Aratinga sluneční je tak skutečně symbolickým papouškem Jižní Ameriky – hlučný a temperamentní, jako život v Brazílii a krásný a zářivý, jako slunce v korunách palem. Snad jen kvůli jeho větším nárokům na prostor se jako mazlíček nerozšířil ještě víc. Je to totiž nenáročný kamarád a skutečná ozdoba voliéry.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články