Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak často umývat psí a kočičí misky?

22. 2. 2021 – 17:18
0
Jak často umývat psí a kočičí misky? Psí a kočičí misky je vhodné mýt po každém jídle. | zdroj: Profimedia

Svůj talíř si automaticky umyjete po každém jídle, sklenku od čisté vody alespoň jednou dvakrát denně. Co ale misky na jídlo a pití pro vaše zvířecí miláčky, jak ty často myjete?

Samozřejmostí by mělo být – stejně jako u lidí – umytí misky na žrádlo po každém jídle. Ale ruku na srdce, kolik chovatelů psů a koček to tak skutečně dělá? Přitom hygiena stolování je u zvířat stejně důležitá jako u lidí. Přestože psi většinou misku vylížou do posledního sousta, o její skutečné čistotě si můžeme leda tak nechat zdát. A ani zvířata si nezaslouží jíst ze špinavého nádobí, ve kterém se navíc mohou množit bakterie.

Co se týče misek na jídlo, naprosto minimální frekvence čištění by měla být dvakrát až třikrát týdně. Tedy za předpokladu, že krmíte chlupáče jen granulemi. Ale i ty jsou mastné, a proto je potřeba misku často vymývat. Pokud psa či kočku krmíte konzervami nebo syrovým jídlem, mytí po každé konzumaci je nutností. Nedostatečné čistění může vést k infekci a trávicím problém jak u zvířete, tak často následně i u jeho lidské rodiny.

Může se stát, že zvíře nesní porci celou, v takovém případě by vám ale nemělo být líto zbytky vyhodit. Rozhodně je nenechávejte v misce ležet „na později“, protože jídlo se rychle kazí.

Nezapomínejte ani na pravidelné čistění misky na vodu, a to nejméně jednou denně. Zvlášť kočky jsou na čistotu nádoby s vodou háklivé. Pokud se jim voda zdá zatuchlá či miska špinavá, jsou některé dokonce schopné být o žízni, což může mít nepříjemné zdravotní důsledky.

Nerez, žádný plast

Z hlediska hygieny jsou nejvhodnější nerezové či skleněné misky, které se jen tak nepoškrábou a lze je mýt horkou vodou. Plast se příliš nedoporučuje, lehce se poškrábe a v rýhách se pak snadno usazují mikrobi. Pokud je tedy misky poškrábaná, nemilosrdně ji vyhoďte.

Mimochodem, nezapomínejte ani na okolí misek a případně na podložky, na nichž misky stojí. Ty se také rychle stávají semeništěm bakterií.

A jak vlastně misky mýt? Volte netoxické, ideálně přírodní přípravky, ocet, jedlou sodu, sůl, mýdlovou vodu. Pokud zvolíte klasický prostředek na nádobí, opláchněte ho opravdu hodně pečlivě! Vhodné je misky mýt v prázdném dřezu, nebo spíš v umyvadle. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články