Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak a proč pomoci papouškovi přibrat na váze

20. 9. 2022 – 11:02
0
Jak a proč pomoci papouškovi přibrat na váze Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Pokud se jedná o otázku nevhodné hmotnosti domácích mazlíčků, pak musí chovatelé většinou řešit obezitu. Hmota se v domácím chovu snadno nabírá a těžko shazuje. Existuje ale i problém opačný, totiž když zvíře nedosahuje doporučené hmotnosti svého druhu a věku. Tyto obtíže se nevyhýbají ani papouškům, a je proto dobré, aby majitelé opeřených přátel věděli, jak na takovou situaci reagovat.

Zkušení chovatelé vzácnějších druhů budou mít možná v patrnosti přesnější údaje o hmotnosti svých mazlíčků. Lidé žijící s andulkou či korelou budou ptáčka jen málokdy vážit, přesto si mohou po nějaké době všimnout i u nich, že zvíře vypadá slabě a pohuble. Příčin nezdravého hubnutí může být celá řada, v řadě případů ale souvisí se zdravotními obtížemi. Než tedy začneme řešit samotnou hmotnost, je nutné navštívit veterináře a ve spolupráci s ním se pokusit odstranit příčinu problémů.

Jak jsme řekli, možných zdravotních příčin může být široká škála – od banálních a lehko řešitelných nachlazení, při kterých pták ztrácí chuť k jídlu, až po závažné nemoci, zranění či poruchy metabolismu. Domácí diagnóza v tomto případě v podstatě není možná. Může ale nastat i situace, kdy zvěrolékař žádnou nemoc či obdobný problém neobjeví. V takovém případě je možné, že papoušek nežere dostatečně prostě proto, že mu něco nevyhovuje ve stravě, a potřebuje změnu jídelníčku.

Přibírací kúra 

Při velké ztrátě hmotnosti dokonce může být potřeba na krátký čas přidat na kaloriích. Takový „přibírací“ jídelníček ale musí být sestavený s rozmyslem tak, aby byl hodnotný a stále zdravý. Velkou výhodou pro chovatele je v tomto případě existence arašídů. Ty ostatně bývají součástí i běžných krmných směsí, zvíře je na ně proto nejspíše zvyklé a stačí jen zvýšit jejich množství. Arašídy totiž představují nejen pořádnou nálož kalorií, ale i prospěšných druhů rostlinného oleje.

Netřeba ale asi zdůrazňovat, že se taková kúra ovšem nesmí přehnat. Nejenom, že se nechceme překlopit do obezity, ale navíc potřebujeme zachovat vyváženost stravy. Papoušci bývají velmi často vybíraví tvorové, kteří si vyzobávají ze směsí to, co jim nejvíce chutná. Pokud bude obsah buráků příliš vysoký, tak se doslova nacpou jen těmito oříšky a nebudou jíst další složky. Může tak vzniknout nedostatek vitamínů či dalších živin.

Poměr arašídů tedy nesmíme přehnat a krmnou směs je dobré doplňovat pamlskem v podobě ovoce a zeleniny. Je navíc pravda, že před tímto nebezpečím nevyváženého vyzobávání – a nutností doplňovat směsi ovocem a zeleninou – varují někteří odborníci i při běžné stravě.

Je také možné papouškovi nabídnout větší množství slunečnicových semínek. Ty patří vedle arašídů mezi další mimořádně oblíbené pochoutky opeřenců, a opět obsahují značné množství rostlinných olejů. Výhodou slunečnic je, že řada papoušků na ně může být navyklá jako na pamlsky – tedy jako na něco, co není přítomné v běžné stravě. Mazlíčkovi tak prostě jen zvýšíme množství tučného mlsání a nemusíme jimi rušit vyváženost hlavní stravy.

Pozor na proso

Někdy se v tomto ohledu doporučuje i zvýšit množství prosa. S touto obilovinou se ale musí zacházet opatrně. Je totiž poměrně kalorická, má ale o něco nižší výživovou hodnotu co do obsažených látek. Prosem tedy papoušek dostává větší množství tzv. prázdných kalorií. Jako pamlsek poslouží výborně, nemělo by být ale výraznou složkou stravy. Na druhou stranu je ale možné ho použít jako základ některých pochoutek. Zajímavou variantu použití prosa představuje tzv. ptačí chleba, což je zvláštní druh tepelně upraveného pamlsku, který se sice konzistencí blíží našemu chlebu, má ale správný a nutričně hodnotný obsah použitých ingrediencí pro opeřence.

Kdo to s chovem papoušků myslí vážně, ten by měl hmotnosti zvířete pozornost věnovat. Je totiž dobrým ukazatelem celkového zdraví mazlíčka. Po poradě s veterinářem a chovatelskými příručkami bychom se měli dozvědět ideální hmotnost námi chovaného druhu. Následně je vhodné v pravidelných intervalech několika málo dní ptáčka vážit – pokud je to možné, pak poslouží i jen lepší, citlivá kuchyňská váha – a údaje si zaznamenávat. Jakékoliv výraznější procento změny nahoru i dolů je pak dobré řešit včas. Špatná strava nebo neodhalená nemoc totiž může mít na drobný ptačí organismus nečekaně rychlé devastující účinky.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články