Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak na cestovní nevolnost u psů

5. 3. 2021 – 8:19
0
Jak na cestovní nevolnost u psů I psi mohou trpět cestovní nevolností. | zdroj: Pixabay

Většina psů snáší cestování autem bez větších problémů, řada z nich dokonce ráda sleduje mihotající se krajinu za okem. Přesto se však najdou jedinci, kteří trpí cestovní nevolností, neboli kinetózou. Jak si s nepříjemným probléme poradit?

Nevolností během cestování trpí zhruba každý třetí pes, většinou se u něj projeví, pokud nebyl s jízdou v autě seznamovaný už od raného štěněcího věku. Kromě pozdního setkání s autem za kinetózou může stát také strach, úzkost či předchozí špatný, případně rovnou traumatizující zážitek. 

Stejně jako pro lidi je tento stav pro psy velmi nepříjemný, a ostatně i následně pro jejich páníčky, kteří musí auto uklízet... Problém podle příznaků poznáte snadno - pes více sliní, olizuje se, kňučí, zívá, lape po dechu, třese se a nakonec i zvrací.

Dříve, než sáhnete po léčivech, zkuste pozitivní přístup. Spojte cestování s příjemným zážitkem, do auta psa lákejte na pamlsek. Před samotnou cestou mu dejte napít, nikoli však najíst. V autě nekuřte a pokud to je možné, mějte za jízdy alespoň pootevřené okénko. Nezapomínejte na pauzy na vydýchání a napití. 

Když ani to po několika pokusech nezabírá, nezoufejte. Existují i přírodní přípravky - například na bázi zázvoru (tomu se ale vyhněte, pokud pes trpí poruchami srážlivosti krve), levandule nebo feromonu adaptil, který psa uklidní. Když nepomohou ani ty, jsou tu i speciální léky pro psy - třeba Tranquil, Relaxis, Reisfit nebo Sanal Relax. Kromě toho můžete sáhnout i po antihistaminikách, která mají lehce sedativní účinky.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články