Načítání obsahu, prosím počkejte

Záchvaty u králíků - pár sekund i dlouhé minuty strachu a nejistoty

7. 7. 2022 – 8:52
0
Záchvaty u králíků - pár sekund i dlouhé minuty strachu a nejistoty Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Králíci mohou, stejně jako lidé a řada jiných tvorů, zažít nějaký druh nervového záchvatu. Tedy chvíle neovládaného fyzického pohybu, obvykle doprovázené nějakým druhem mentálního vychýlení a někdy i ztrátou vědomí. Takové záchvaty mohou mít celou řadu příčin, od relativně neškodných, až po závažné a život ohrožující stavy.

Záchvat je v podstatě neurologickým stavem, kdy neovládatelné pohyby a chování vyvolává náhlá a neobvyklá aktivita v mozku. Ne vždy ale k takovým pohybům patří typické projevy, jako je třes či záchvěvy svalů. Lehké záchvaty dokonce chovatel ani nemusí poznat. Jakékoliv neobvyklé chování je proto lepší konzultovat s veterinářem.

Můžete vidět králíčka, kterak sebou klepe, nastat ale může i podivné převalování se, naklánění hlavy, cukání svalů či částečné ochrnutí. Nejzřetelnější jsou pak záchvaty se ztrátou vědomí a klepáním celého těla. Na opačné straně těla jsou pak velmi subtilní stavy, kdy králík například jen upřeně zírá a nehýbe se, nemůže pohnout nějakou končetinou nebo má třeba jen cukavou křeč v uších. Takové stavy se rozpoznávají mnohem hůře.

Pokud máme podezření na záchvat, je dobré si zaznamenat jeho délku pro následnou návštěvu veterináře. Některé záchvaty trvají jen pár vteřin, ty mnohaminutové ale mohou vést například ke zvyšování tělesné teploty a poškození mozku. Jakkoliv není dobré nic podcenit, u jednorázové, pár vteřin krátké epizody ještě není nutné hledat veterináře akutně. Spíše je dobré zamyslet se nad možnou příčinou. Pokud se ovšem záchvaty opakují často nebo trvají dlouhé minuty, pak by měla být návštěva zvěrolékaře prioritou.

Najděte příčinu

V zásadě se na základě výše řečeného rozlišují dva typy záchvatu: velký, který zachvátí celé tělo a většinou vede ke ztrátě vědomí a drobnější, lokalizovaný. Reakce na ně pak záleží na tom, jak dobře se daří hledat příčinu. Není ale asi potřeba zdůrazňovat, že velké záchvaty jsou o poznání nebezpečnější.

Problém je, že možných příčin je opravdu široká škála. Některé jsou drobné, dočasné obtíže, jiné závažné, vrozené a potenciálně smrtící. K záchvatům tak mohou vést například záněty uší, bakteriální infekce, otravy, některá zranění či hypoglykemie. Většina z těchto příčin se dá tak či onak léčit. Nesmíme ale zapomínat i na druhou stránku mince: za záchvaty totiž stojí i epilepsie, některé druhy rakoviny, vrozené deformace či krevní sraženiny v mozku. Tyto obtíže bývají mnohem závažnější.

Větší sklony k nějakým druhům záchvatů se pak objevují u králíků s některými formami nemocí srdce, ledvin či jater, zranění mozku a neurologickým poruchám. To znovu podtrhuje důležitost návštěvy veterináře, pokud jsou záchvaty delší a těžké – velmi pravděpodobně varují před mnohem rozsáhlejším problémem. Samozřejmě, i s veterinární diagnózou mohou být komplikace, neboť neexistuje univerzální „záchvatový test“. Klíčové je proto svého mazlíčka znát a všímat si i případných dalších symptomů.

Základní pomoc

Pokud jsme přítomni záchvatů u králičího mazlíčka, můžeme mu poskytnout alespoň základní pomoc a útěchu. Během samotného záchvatu bychom ho měli pevně, ale citlivě držet tak, aby se dále nezranil například pádem. Samotný záchvat nezastavíme, musíme se proto obrnit trpělivostí a pokud možno zůstat po celou dobu klidní. Zopakujme, že pro další diagnózu může být důležité znát délku záchvatu.

Ve většině případů by měl králíček přijít k sobě za méně než minutu. Je důležité zůstat klidný a zkoušet svůj klid pomocí slov a chování přenášet i na zmatené zvíře. U delšího záchvatu může být potřeba zvíře ochladit vlhkým ručníkem, protože při trvání v řádech minut stoupá teplota těla. Výše jsme uvedli, že u jednorázového, krátkého záchvatu není nutné hned zvíře stresovat akutním vyhledáním veterinář.

Raději ale zdůrazněme, že celkový přístup klade velký důraz na zodpovědnost chovatele. Rozhodně není dobré hodit věci za hlavu, spíše bychom se měli zamýšlet nad možnými příčinami, případně konzultovat situaci aspoň na dálku. Samozřejmě, pokud se záchvat brzy zopakuje nebo byl obzvláště těžký, pak není dobré ztrácet čas a pomoc vyhledáme co nejrychleji.

Celková prognóza pro králíky trpící záchvaty se těžko stanovuje – což vcelku pochopitelně vyplývá z pestrosti možných příčin. Zánět vnitřního ucha či některé infekce způsobující záchvaty dokáže medikace řešit během pár dní. U příčin neurologických, například u vrozené epilepsie, mohou problémy přetrvávat celý život, ale to ještě neznamená, že se život zvířeti zkracuje. Při rakovině a obdobných zásadních problémech je pak ale záchvat jen smutným projevem rychle se krátícího času.

Záchvaty se objevují nečekaně a většinou jako důsledek neznámých problémů. Proto v podstatě není možná nějaká forma univerzální prevence. Pravděpodobnost rozvoje závažných zdravotních stavů můžeme snižovat pravidelnými zdravotními prohlídkami, případně očkováním. Přesto je potřeba říci, že záchvat dokáže zaskočit. Také ale platí, že důležité je zůstat v klidu a být oporou svému ušatému mazlíčkovi nejen při záchvatu samotném, ale i při následném hledání příčin.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články