Načítání obsahu, prosím počkejte

Králíčka nikdy neotáčejte na záda, můžete ho zabít

4. 1. 2024 – 8:56
0
Králíčka nikdy neotáčejte na záda, můžete ho zabít Hrát mrtvého je automatický obranný mechanismus králíků | zdroj: Profimedia

Králíček v transu vypadá jako plyšáček, tiše a nehnutě leží na zádech, jako by vybízel v hlazení. Jenže nemůže být většího omylu - otočením na záda králíkovi reálně ubližujeme. Můžeme ho tím i zabít.

Jen málokteré chování domácích mazlíčků může být víc matoucí. Pokud králíka položíte na záda v domnění, že si tak budete společně užívat hlazení po bříšku jako třeba u psů, není tomu rozhodně tak. Naopak - u králíčka v této poloze dochází k přirozené reakci těla a dostává se do tonické nehybnosti, transu.

Zvíře je neschopné pohybu, je jako zhypnotizované a jeho nadledvinky pumpují do těla obrovské dávky adrenalinu. Tomuto přirozenému jevu se také říká jinak zdánlivá smrt a kromě králíků ji využívají například i vačice, někteří hadi, ptáci nebo třeba mravenci. Zvíře ztuhnutím a fingováním smrti reaguje zejména na přítomnosti predátora, kterého tak často od útoku odradí, případně získá čas na útěk. 

Trans však mimořádně namáhá králíčkovo tělo, zejména srdce. To si musí poradit s obrovskou zátěží stresových hormonů, a tak uprostřed nehybného plyšáka buší srdce jako o závod. A to mnohdy zbytečně jen kvůli tomu, že to chovatel chtěl vyzkoušet, nebo se tím dokonce baví.

Protože mají králíčci poměrně nízkou toleranci vůči stresu, jsou známé případy, kdy několik hodin po tomto cíleném navození transu zvíře uhynulo. Existuje přitom tolik jiných možností, jak se s králíčkem pomazlit tak, abyste si to užili nejen vy, ale hlavně váš ušáček. 

 

Zdroje:  Vlastní , animalwised.com

Nejnovější články