Načítání obsahu, prosím počkejte

Česání králíčka je příjemný rituál. Musíte ale znát jeho pravidla

3. 2. 2021 – 17:52
0
Česání králíčka je příjemný rituál. Musíte ale znát jeho pravidla Králíci si v pečlivosti mytí nezadají s kočkami. | zdroj: Pixabay

Králíci patří mezi velmi čistotné mazlíčky a pečlivostí, s jakou se věnují očistě svého kožíšku, připomínají někdy kočky. Ovšem to, že si králík umí poradit sám, ještě neznamená, že mu nemůžete pomoci. Naopak, pravidelný česací rituál se může stát příjemným trávením společných chvil, pokud budete postupovat správně a nenásilně.

Internet je plný videí koupajících se domácích králíčků, ve skutečnosti ale takovou mokrou očistu nemají zapotřebí – pokud tedy nenastane nějaké mimořádné znečištění. Najdou se i výjimky, obecně ale platí, že koupání je pro králíky spíše stresující a nepříjemné. Pravidelné pročesávání srsti je pro ně ovšem prospěšné, neboť pomáhá udržovat kožich v dobrém stavu a navíc je zvířeti i příjemné.

Pokud máte krátkosrsté plemeno, pak se doporučuje česat alespoň jednou týdně. Králíci prochází relativně pravidelným cyklem výměny srsti, tedy zhruba každé tři měsíce výrazněji línají. Je to něco, co chovatel brzy vypozoruje, i když jsou i takoví králíci, kteří pouští chlupy v podstatě pořád. Nicméně právě při česání si rozdílu můžete všimnout – ve dnech výměny srsti vyčešete mnohem větší množství materiálu, než obvykle. V této fázi můžeme klidně česat každý den.

Hlavně citlivě!

Při péči o králíčka je potřeba citlivý přístup: Předně musíte umět posoudit, zda má ušák vůbec zájem, tedy zda právě není ta část dne, kdy chce mít hlavně klid a siestu. Možná bude chvíli trvat, než dostanete ten správný pohyb do ruky. Králičí kůže je citlivá a příliš silné zatahání za chuchvalec chlupů může česací seanci velmi rychle ukončit.

Stejně tak hrozí u špatně vybraného kartáče poškrábání – v chovatelských potřebách už se ale dají koupit hřebeny a kartáče speciálně pro králíky. Někdy se dá po česání použít i gumový kartáč, jaký se prodává například pro psy, který nachytá zbývající uvolněné chlupy, případně lze srst protřít vlhkým (teplým, měkkým, příjemným…) ručníkem.

U dlouhosrstých králíků, především u angorských, je pak každodenní vyčesávání srsti přímo nutností. Tito vlasatí krasavci totiž trpí značným nepohodlím, pokud se jim vytváří zacuchaná a slepená místa. Při vyčesávání delší srsti dávejte pozor na to, kde na těle se vlastně nacházíte. Králičí klouby jsou překvapivě zranitelné, a tak nastávají situace, kdy napnutá kůže pod tlakem kartáče praskne tak, že zvíře má pak problémy s běháním.

Chce to nový sestřih

Králičí srst můžeme i zastřihávat, někdy je to přímo žádoucí, je ale potřeba dávat pozor, abyste si zvířátko nezranili. Obzvlášť u angoráků můžete nechat větší sestřih na zvířecím kadeřníkovi a doma si pak jen udržovat pohodlnou délku.

U delšího kožichu, který se může dostávat do oblasti obličeje, přímo hrozí, že si ušák v krku a v žaludku vytvoří koule chlupů, podobně jako se to stává kočkám. U králíčka to ale může vést k závažným problémům a zablokování trávící soustavy.

Pokud má králík v srsti slepená, zplstnatělá a zacuchaná místa, je dobré je nejprve zkusit postupně rozčesat. Krátkými, nenásilnými pohyby a s dostatkem trpělivosti, pochopitelně. Někdy je dobré si takový chuchvalec rozložit s rozčesáním na více dnů. Pokud už musíte část srsti opravdu vystřihnout, postupujte s maximální opatrností. Králík má při cuknutí velkou sílu a při práci s nůžkami už nehrozí jen odřeniny, ale vážná zranění.

Ještě manikúra

Péči o srst můžete spojit i s králičí manikúrou – při česání můžete zkontrolovat délku drápků, a zda nejsou některé zlomené. Pravidelné zastřihování po menších částech je vhodnější, než nárazové stříhání drápků přerostlých.

V chovatelských potřebách se pro tyto účely prodávají speciální nůžky. Stříhejte opatrně, ideálně s králíkem znehybněným na zádech. Musíte mít jistotu, že odstřihujete jen odumřelou rohovinu a ne živou část drápu s žilkou uvnitř. U králičí manikúry opravdu platí, že raději opatrně, než zvíře ošklivě zranit.

Chvíle strávené s králíkem a kartáčem se mohou stát důležitou součástí rozvíjení vztahu s naším ušatým mazlíčkem. Kdo se králíčkům věnuje, ten ostatní ví, že jedním z jejich projevů náklonnosti je, když člověku začnou olizovat a vískat vlasy. Když mu pak oplácíte stejnou mincí – kartáč stačí – jenom se v něm utvrdí pocit, že je opravdu milovaným členem rodiny.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články