Načítání obsahu, prosím počkejte

Přírodní léčba: Domácí balzám pro psí tlapky

18. 1. 2024 – 16:54
0
Přírodní léčba: Domácí balzám pro psí tlapky Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

V posledních letech jsou stále dostupnější základní ingredience pro výrobu domácí kosmetiky. Někteří lidé se tak mohou „mastičkářství“ věnovat ze zájmu o čistotu výrobku, jiní čistě pro zábavu. Není přitom potřeba se omezovat pouze na přípravky pro člověka. Nabízíme jednoduchý recept na balzám pro namáhané psí tlapky.

Psí tlapky někdy opravdu dostávají pořádně zabrat. Aktuálně jde hlavně o sníh, led či posypovou sůl, ani letní rozpálený asfalt k nim ale není právě příznivý. Kůži na polštářcích nohou tak mohou mít psi po procházce popraskanou, zraněnou či bolestivě podrážděnou. Právě pro takové účely se hodí mít po ruce tišivý balzám. Na trhu dnes již existuje celá řada výrobků, pro někoho ale může být zajímavé si takový jednoduchý balzám doma vyrobit.

Pro rozumné množství odpovídající prodávaným mastím jsou potřeba následující ingredience:

  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 4 polévkové lžíce bambuckého másla (shea)
  • 8 čajových lžiček včelího vosku

Jedná se o přísady, které dobře zná každý tvůrce domácí kosmetiky. Pořídit se dají v řadě specializovaných prodejen, případně se jedná o běžný sortiment e-shopů zaměřených tímto směrem. Kdo se v domácí kosmetice vyzná, může zkusit přidat třeba trochu lněného oleje, některé hojivé esenciální oleje či například heřmánek s protizánětlivým účinkem.

Všechny ingredience smícháme za tepla. O něco vhodnější je asi vodní lázeň než dávat hrníček/pánev přímo na otevřený oheň. S trochou zkušeností a vařičem s jemnější regulací lze ale postupovat i bez horké vody. Oleje, vosk i bambucké máslo nemají vysoký bod tání, brzy se tedy začnou spojovat do kompaktní hmoty. Tu pomalu, dlouze vymícháváme, dokud se dokonale nespojí. Dokud je balzám horký a tekutý, nalijeme jej do připravené nádoby, použít jde i formičku na malá mýdla.

Balzám se aplikuje obvykle po procházce na čisté, umyté tlapky. Malé množství se jemně vmasíruje na polštářky a nechá působit, použít se může i 6x denně. V časech mrazu a sněhu je navíc možné nanést větší množství balzámu i před procházkou. Vznikne tak ochranný film, který pomáhá izolovat před náročným povrchem a částečně i solí.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články