Načítání obsahu, prosím počkejte

Přírodní léčba: Zázrak jménem kokosový olej

20. 11. 2022 – 10:06
0
Přírodní léčba: Zázrak jménem kokosový olej Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Kokosový olej je stále populárnější díky svým blahodárným účinkům a všestrannému použití. Byla by ale škoda nechat si jeho účinky jen pro lidi, stejně kvalitní službu totiž udělá i psům. Ať už jsou to jeho antibakteriální vlastnosti nebo třeba schopnost vyrovnávat hladinu inzulinu. 

Kokosový olej se získává lisováním kokosové dužiny, výsledkem je tuk s vysoký obsahem nasycených kyselin, vitamínu E, K a minerálů, zejména pak železa. I když se dají koupit přímo kokosové oleje pro psy, stejnou práci udělají kvalitní, běžně dostupné kokosové oleje v bio kvalitě. 

Díky vysokému obsahu živin je možné ho pravidelně zařazovat do jídelníčku. Zlepšuje trávení, ale protože jde zároveň o velmi kalorický doplněk stravy, nepodávejte psům raději více než jednu lžičku týdně. Ještě větší užitek však kokosový olej udělá při vnějším použití. 

Obecně pomáhá chránit před nemocemi, urychluje hojení ran, má antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky. Zmírňuje projevy alergie a kožních problémů, zlepšuje kvalitu a vzhled srsti a funguje jako prevence proti vnějším i vnitřním parazitům. Použít ho můžete i jako dezinfekci, ať už okolí řitního otvoru, genitálií nebo třeba uší.

Užitečný je i pro psy-cukrovkáře, protože vyrovnává hladinu inzulinu a má vliv na správnou funkci štítné žlázy.

Kokosovou dužinu jako takovou můžete příležitostně zařadit i do jídelníčku jako odměnu. Ale opatrně, protože kokos je opravdu kalorický a při vyšším množství může psovi způsobit bolesti břicha, nevolnost a průjem. Na kokosovou vodu však raději rovnou zapomeňte, obsahuje příliš mnoho draslíku, což by mohlo způsobit problémy zejména psům s onemocněním ledvin.

Zdroje:  Vlastní , animalwised.com

Nejnovější články