Načítání obsahu, prosím počkejte

Přírodní léčba: Heřmánek psům zklidní žaludek i kůži

3. 11. 2021 – 8:21
0
Přírodní léčba: Heřmánek psům zklidní žaludek i kůži Heřmánek je pro psy velmi vhodná bylina | zdroj: Profimedia

Bylinky nepatří jen do lidské domácí lékárny, dobrou práci odvedou i v té zvířecí. Jednou z nejužitečnějších bylin je heřmánek, který dokáže pomoci psům i kočkám. Pravda, bude těžší je na jeho chuť zvyknout, ale vyplatí se to.

Heřmánek pravý je jednou z nejvšestrannějších bylinek a své místo má i jako bylinný doplněk u psů a vzácně i u koček. Má silné protizánětlivé účinky, funguje jako sedativum a zklidní žaludek i svaly.

Heřmánkový čaj má poměrně specifickou chuť, takže nějakou dobu potrvá, než pejska na jeho chuť navyknete. Pokud se vám to podaří, máte vždy po ruce ideální domácí lék na zažívací problémy. Protože heřmánek uvolňuje svalové napětí a pomáhá od křečí, dokáže výborně zklidnit žaludek. Navíc působí protizánětlivě, takže si poradí i s lehčím zánětem v žaludku či ve střevech. Je také vhodný při potížích s nadýmáním či kolikami. Heřmánkový odvar také pomůže při úzkostech.

Jak všichni, kdo někdy použili bylinky, ví, že si heřmánek poradí i podrážděnou kůží a vyrážkami. V takovém případě nechte silný odvar vychladnout (nejlépe ho i vychlaďte v lednici) a na postižené místo buď přiložte čajové sáčky, žínku namočenou v odvaru nebo – v případě zvířat asi nejjednodušeji – odvar na místo stříkejte rozprašovačem. Heřmánek kromě úlevy také zabije kvasinky a bakterie, které se na kůži množí.

Pozor na množství

Všechno výše zmíněné jsou v případě psů prakticky babské rady, byť ověřené generacemi chovatelů. Vědeckých studií na využití heřmánku v léčbě zvířat totiž není mnoho. Ale přesto, nebo právě proto, že je jeho účinek neoficiálně potvrzený chovateli a veterináři, je potřeba hlídat množství. Každá bylina je ve vyšších dávkách toxická! Hrozí podráždění kůže, zvracení či průjem. Alergická reakce se může projevit hlavně u koček, které jsou na vedlejší účinky citlivější.

Pokud do psa za nic na světě nedostanete jinou tekutinu než vodu, ale léčivé síly heřmánku chcete vyzkoušet, existují potravinové doplňky pro zvířata s jeho obsahem. Při jejich užívání se ale ještě důrazněji řiďte doporučeným dávkováním a při vynechání dávky rozhodně tu další nezdvojnásobujte. Opatrní byste také měli být, pokud zvíře užívá sedativa nebo protizánětlivé kortikoidy, jejich účinky by se mohly násobit.

Zdroje:  Vlastní , vcahospitals.com

Nejnovější články