Načítání obsahu, prosím počkejte

Potěší i pomůže. Dopřejte svému psovi masáž

24. 3. 2021 – 17:33
0
Potěší i pomůže. Dopřejte svému psovi masáž Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Při bolestech zad, zablokované krční páteři nebo namožených svalech mnohdy dokáže kvalitní masáž téměř zázraky. Platí tu nejen u lidí, ale i u psů.

Tělová masáž pomůže uvolnit svaly a přinést příjemný relax, navíc může sloužit jako doplňková terapie. Vhodná je třeba při problémech s klouby, svaly nebo v rámci rekonvalescence po operačních zákrocích. Kromě toho vám přináší příjemné trávení společných chvil s vaším chlupáčem.

Masáž psů má však svá pravidla, neměli byste začínat jen tak naslepo podle citu, nebo videa na internetu. Psa by měl dříve vidět odborník – ideálně certifikovaný zvířecí fyzioterapeut. Poté, co si psa „ohmatá“, vám může doporučit některá lehčí cvičení a masáže na doma. Všechny pohyby by vám měl pořádně vysvětlit a ukázat, abyste si byli jisti, že je provádíte správně. Sami jistě víte, jak může dopadnout masáž od někoho, kdo se v masážích nevyzná. U zvířat je to to samé.

Pokud však nemasírujete cíleně kvůli zdravotnímu problémů, můžete poměrně snadno klasické hlazení vyměnit za jemné krouživé pohyby prsty ruky. Základní masáž zad je od zadní části hlavy k zadku – jemně rukama jezděte po obou stranách páteře nahoru a dolů. Opravdu velmi jemně a pomalu podél páteře. Pro psy je toto v podstatě hlazení uklidňující a relaxační.

Jemné krouživé pohyby prsty 

Téměř každý pes má rád masáž krku – krouživými pohyby masírujte konečky prstů oblast vpředu těsně pod hlavou. Stejně tak vám váš chlupáč poděkuje za masáž ramen, tedy kroužení prsty od krku dolů k lopatkám. Na toto místo si totiž nedosáhne.

Trošku problematická může být masáž nohou. Ne každému pejskovi se totiž líbí. Pokud vidíte, že se třese nebo ucukává, raději přestaňte. Když se mu však krouživé pohyby líbí, můžete se od ramen a hrudníku dostat klidně až z packám, u zadních nohou až k ocasu.

Pamatujte si, že účelem masáže je psa uvolnit a hýčkat ho, nikoli z něj sedřít kůži. Pohyby proto musí být jemné, krouživé, žádné hluboké rytí. Na úvod zkoušejte, co se mu líbí a jak dlouho vydrží. Časem se můžete dopracovat třeba až k desetiminutové masáži celého těla.

To, že se psovi masáž líbí, poznáte snadno – uvolní se a bude zlehka dýchat. Naopak pokud jsou mu vaše pohyby proti srsti, začne ucukávat, uhýbat, v masírovaném místě jakoby ztuhne. Může dokonce začít chňapat po ruce nebo vrčet.

 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články