Načítání obsahu, prosím počkejte

Přírodní léčba: Domácí přípravky proti blechám

29. 11. 2021 – 8:22
0
Přírodní léčba: Domácí přípravky proti blechám Zkuste příště místo chemie použít na postřik třeba vodu s citronem | zdroj: Profimedia

Blechy dokážou domácího mazlíčka pořádně potrápit, zvlášť pokud trpí alergií na jejich kousnutí. Než sáhnete po chemikáliích, zkuste nejdříve osvědčené babské rady na domácí přípravky. Jsou snadné, levné a hlavně účinné.

Přestože se jako zaručený přírodní přípravek proti blechám nejčastěji objevuje tea tree oil, má jeho používání řadu rizik. V příliš vysoké koncentraci může vyvolat alergickou reakci, v podstatě popálit kůži a při požití způsobit otravu - což je riziko hlavně u koček, které si neustále čistí kožich. 

Existuje přitom mnoho jiných, taktéž přírodních alternativ, které proti blechám pomáhají stejně dobře, ne-li ještě lépe. Zázraky dokáže například voda s citronem, který blechy odpuzuje. Citrony zalijte vroucí vodou a nechte louhovat přes noc. Roztokem pak naplňte rozprašovač a používejte jako repelent. Stejnou službu udělá i roztok jablečného octa a soli (šest šálků jablečného octa smíchejte se čtyřmi šálky vody a špetkou mořské soli), kterým na kožichu vytvoříte pH ideální pro psa, ale nevhodné právě pro parazity.

Citron obecně na blechy zabírá - kromě postřiku zkuste koupel nebo pročesávání srsti hřebem namočeným v citronové šťávě. Obdobně účinný je i rozmarýn - můžete pár kapek esenciálního oleje naředit ve vodě a používat s rozprašovačem nebo spařit několik větviček horkou vodou a po scedění rozmíchat v dostatečném množství teplé vody. V roztoku pak zvíře vykoupejte a nechte přirozeně uschnout.

Jako skvělý repelent působí například i kokosový olej, po kterém navíc bude mít zvíře lesklý kožich. 

Zajímavou alternativou koupelí a postřiků jsou přírodní obojky proti blechám - stačí naředit pár kapek levandulového nebo cedrového oleje vodou a nakapat na obojek. Případně můžete obojek vymáchat ve vodce. 

Nejen vyhnat, ale zahubit

A co když je na prevenci pozdě? Začněte s léčbou uvnitř - zkuste dávat psovi do vody trošku jablečného octa (jedna čajová lžička na zhruba litr vody) nebo mu přidávejte do krmení malé množství pivovarských kvasnic.

Počítejte s tím, že odblešit bude potřeba celý byt - pelíškem počínaje, přes gauč, postel až po koberce. Tam všude se mohou skrývat vajíčka a larvy, které musíte zlikvidovat, než se z nich stanou dospělci. Bez potravy přitom dokážou larvy a poté i dospělé blechy vydržet i několik měsíců. Vyperte vše, co mohlo se zvířetem přijít do styku - nejen pelíšek, ale i ručníky, ložní prádlo, polštáře, koupelnové předložky. Kde to jde, sáhnete i po sušičce. 

Samozřejmostí je pravidelné a časté vysávání, ideálně vysavačem s vodním filtrem, tak se blechy rovnou utopí.

Rychlé řešení také přináší posypání koberců, bytového textilu a čalouněného nábytku solí, práškem do pečiva nebo boraxem. To vše přes noc blechy zabije a jejich larvy a vajíčka vysuší, druhý den vše vysajete a brzy máte po problému. Jen musíte pohlídat, aby v mezičase váš mazlíček nic z toho nepozřel. 

Zdroje:  Vlastní , jetpetresort.com

Nejnovější články