Načítání obsahu, prosím počkejte

Blechy mohou pořádně potrápit i domácího potkana či krysu

1. 3. 2021 – 8:43
0
Blechy mohou pořádně potrápit i domácího potkana či krysu Blechy se nevyhýbají ani domácím hlodavcům. | zdroj: Pixabay

Přestože domácí potkani a krysy nejsou pro blechy typickými hostiteli, mohou se vyskytnout i u nich. Nejčastěji přeskočí z jiného domácího mazlíčka – většinou psa, ale i kočky. Protože potkanům a krysám vadí až při větším zamoření, zpočátku si jich nemusíte vůbec všimnout.

Blechy jsou jedním z nejčastějších ektoparazitů, tedy parazitů napadajících vnější části těla (pokožku, chlupy, vlasy), domácích mazlíčků. Zpravidla je domů zavleče pes či venkovní kočka. Při jejich větším výskytu se pak může snadno stát, že si blechy najdou cestu i do hlodavčího kožíšku. Ve výběru hostitele totiž nemají žádné preference – berou jakoukoli krev.

Napadení blechami není ani pro potkany ani krysy život ohrožující zdravotní problém. Proto na nich v počátcích většinou nic nepoznáte. Jenže pak už je pozdě a máte co dělat s bleší armádou. A její útoky už drobnému hlodavci příjemné nejsou.

Většinou vás na výskyt blech upozorní časté škrábání, kůže v místě napadení může být zarudlá a podrážděná, a to jak od kousanců, tak drbání se drápky. Blechy jsou viditelné i pouhým okem, takže na ně mnohdy narazíte i osobně. A pokud ne a nejste si jistí, hledejte na kůži a v srsti drobné černé tečky. Jde o bleší výtrusy obsahující natrávenou krev – pokud je rozmícháte v kapce vody, zbarví ji se do červena.

Léčba je vcelku jednoduchá – pomohou přípravky určené k hubení blech, musíte ale být důslední. Buďte ale zároveň opatrní a raději se poraďte s veterinářem, abyste měli jistotu, že je přípravek zároveň bezpečný pro vaše zvíře. Bylo by neštěstí, kdybyste společně s blechami nechtěně otrávili i svého mazlíčka.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články