Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak se klubou potkáňata

29. 11. 2019 – 8:34
0
Jak se klubou potkáňata Malý potkánek... | zdroj: Pixabay

Potkani jsou radost, řada chovatelů se však do jejich rozmnožování nepouští a není divu. Udat je do dobrých rukou nebývá snadné. Víte jak probíhá porod potkáňat? A jak se tito mrňousové vyvíjejí?

Samice potkana bývají březí zhruba 24 dní, mohou porodit až 18 potkáňat! K porodu dochází zpravidla v noci či brzy ráno. Matka po něm mláďátka zbaví plodových obalů, která sežere, očistí je a miminka pak začínají sát mléko. Většinou bývá porod bezproblémový, pokud se však samici porodit nedaří, je nutné vyhledat veterináře. Jinak jí ale do díla vůbec nefušujte.

I několik dní poté by měl chovatel novopečenou rodinu nechat naprosto v klidu. Pohoda je v tomto období velice zásadní, neboť vystresovaná potkaní madam může na své děti zaútočit...

Potkáňata jsou po příchodu na svět holá a růžová, již třetí den však lze podle barvy vousků poznat variety srsti. Běžní potkani mají fousy rovné, rex zvlněné. Pátý den je znatelný pigment, brzy nato začínají mláďata porůstat jemnými chloupky a též viditelně přibírají na váze.

Zhruba 10 dnů po porodu je naprosto jasné pohlaví, barva mláďat i kresba na jejich srsti. Koncem druhého týdne také začínají postupně vidět. Ještě před 20. dnem už čile pobíhají a postupně se osamostatňují, koncem prvního měsíce je také samice přestane kojit a u potkánků definitivně vítězí pevná strava.

Ideální doba pro předání potkanů novému majiteli je v pěti týdnech věku. Není dobré poslat mláďata do nových domovů moc brzy, zároveň však pohlavní dospělost u potkanů přichází už ve dvou měsících věku. V případě otálení se tak může stát, že se potkaní rodina masivně rozšíří, než by člověk řekl švec. A nastat tak může řádná divočina.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články