Načítání obsahu, prosím počkejte

O čem se zdá vašemu mazlíčkovi?

29. 10. 2019 – 6:21
0
O čem se zdá vašemu mazlíčkovi? zdroj: Pixabay

Je dobře známo, že zvířata, stejně jako lidé, sní. Možná jste se sami sebe ptali, o čem že se vašemu mazlíčkovi asi zrovna zdá, když tak rychle ze spánku kope nohama a vrčí.

Výzkumný tým odborného časopisu Nature Neuroscience zkoumal aktivitu krysích mozků při probíhání bludištěm či plnění úkolů. Stejné hlodavce pak zkoumali i ve spánku a zaznamenali u nich totožné mozkové vlny jako za bdělosti.

Krysy nesní o sýru...

Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) zašli ještě dál a podařilo se jim sny krys dokonce ovlivňovat.

Nejprve skupinu hlodavců naučili při probíhání bludištěm reagovat na zvuky, kterými jim signalizovali, jakým směrem mají v labyrintu odbočit. Při tom opět zaznamenávali jejich nervovou aktivitu. Když pak hlodavci usnuli, byl jim přehrán jeden z těchto naučených zvuků a podle EEG jejich mozků začali o tomto bludišti snít.

...ale kočky sní o krysách

Pokud se zaměříme na větší zvířata, nejvíce toho překvapivě víme o snech kočičích. Může za to jeden jeden z prvních vědců zabývajících se výzkumem spánku a snů, Michel Jouvet. Při jednom ze svých pokusů na počátku druhé poloviny 20. století několika kočkám "deaktivoval" tu část mozku, která při spánku blokuje tělesný pohyb. Kočky při snění pronásledovaly imaginární cíle, jiné se krčily či výhružně syčely.

Je známo, že naprostá většina savců má podobné spánkové cykly, jako lidé. Fáze hlubokého spánku, ve kterých je mozek utlumený během odpočinku střídají REM fáze, ve kterých se objevují sny.

Rozdíly mezi jednotlivými zvířaty a lidmi jsou hlavně v délce těchto cyklů. Zmíněné krysy střídají spánkové fáze mnohem rychleji než lidé, jejich sny jsou tedy podstatně kratší, ale zato častější. Oproti tomu například při sloním spánku se fáze střídají pomalu. Sloní sny jsou tedy delší a méně časté.

Zklamaní v tomto smyslu asi budou chovatele plazů a akvarijních rybiček. Jejich mazlíčkům totiž totiž REM fáze spánku úplně chybí. Zdá se tedy, že mají noci zcela bez snů.

Ne všichni sní o hezkých věcech

Zajímavé je, že existují dva případy, kdy zvíře někomu o svých snech dokonce vyprávělo. Jedná se o dvě gorily Koko a Michaela, které ovládají znakovou řeč. Výzkumná pracovnice Penny Pattersonová tvrdí, že Koko občas po probuzení znakuje o fantastických místech, která nikdy nenavštívila či událostech, které se jí nikdy nestaly. Oproti tomu Michael, kterému pytláci zabili celou rodinu zase občas po probuzení znakuje "Zlí lidé zabíjí gorily". Jeho sny tedy pravděpodobně nebudou nic příjemného.

Svým mazlíčkům, bohužel, hezké sny zaručit nemůžeme. Jestliže však jejich dny naplníme hraním, mazlením a jídlem a dáme jim pohodlný pelíšek, ve kterém se budou cítit v bezpečí, je pravděpodobné, že si jejich mozek ve snu nic zlého nevymyslí. Dobrou noc a hezké sny nám všem.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články