Načítání obsahu, prosím počkejte

Šestý smysl zvířat: Poznají blížící se nebezpečí i lidské nemoci

Šestý smysl zvířat: Poznají blížící se nebezpečí i lidské nemoci Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Zvířata žijící ve volné přírodě mají neobyčejně vyvinutý šestý smysl. Dokáží vycítit nejen blízkost svého nepřítele, ale i přicházející přírodní katastrofy. 

O svůj instinkt nepřišli ani domácí mazlíčci, ačkoli se jejich šestý smysl adaptoval na lidskou přítomnost.  Jsou to právě roztomilí chlupáči, kteří jako první zjistí, že je jejich pán nemocný. U žen zase rozpoznají těhotenství. Zvířecí mozek má totiž oproti tomu lidskému enormně funkční šišinku.

Šišinka neboli epifýza je endokrinní žláza ve tvaru borové šišky (odtud odvozený název), která se nachází v mezimozku a produkuje hormony, zejména spánkový melatonin. Ten ovlivňuje biorytmy - spánek, bdění a také činnost pohlavních orgánů. Zároveň se šišinka považuje i za "třetí oko" či sídlo duše. Její aktivita je však daleko výraznější u zvířat než u lidí.

"Zvířecí duše je jednodušší, než u nás u lidí, protože zvířata nemají druhou signální soustavu. Nemohou přemýšlet jako lidé, netvoří asociace a  naopak fungují pudově, reflexně, tedy jednodušeji," vysvětluje zvěrolékař Alexandr Skácel.

"Zvířata daleko lépe vnímají čichem a sluchem. Ale např. sloni velmi dobře vnímají i ploskami svých chodidel. Pokud predátor běží, tak už na dálku několika kilometrů vnímají jemné otřesy půdy. Pokud to slon vyhodnotí jako nebezpečí, ihned tvoří obrannou rojnici, při které se kolem slůňat shromáždí dospělí sloni, aby je ochránili."

profimedia-0107605304 Psi dokážou velmi dobře vnímat těhotenství díky hormonálním změnám, které vycítí | zdroj: Profimedia

Mimosmyslové vnímání zvířatům pomáhá také rozpoznat přírodní katastrofy, které by pro ně mohly mít fatální následky. Svědčí o tom hned několik událostí. Třeba chování plameňáků krátce před vypuknutím zemětřesení následované obří tsunami v roce 2004 na jihovýchodě Srí Lanky, které připravilo o život 285 tisíc lidí.

Plameňáci s předstihem opustili pobřeží Point Calimere, kde hnízdili. Nebezpečí vycítila také divoká zvířata, která prchala na vyvýšená místa. Vědci si to vysvětlují tím, že zvířata vnímají tzv. infrazvuk, tedy zvuk s frekvencí nižší 16 hertzů. A právě takové infrazvukové vlny vznikají při zemětřesení, sopečném výbuchu či tsunami. Lidské ucho ale takové zvuky zaznamenat nedokáže.

Schopnosti domácích mazlíčků

Zvířata žijící v přítomnosti lidí také mají jedinečné instinkty, byť jsou více zaměřené vůči vůdci smečky, tedy paničce nebo páníčkovi. Domácí mazlíčci jsou citliví tvorové, kteří na lidech poznají zdravotní problém dřív, než si to uvědomí jejich majitel.

Nejvíce vyvinutá je tato schopnost u psů a koček. A to nezávisle na tom, zda jde o mírnější choroby nebo ty závaznější. V extrémních případech ale může na nemoc svého chovatele tzv. dojet i samotný čtyřnohý kamarád.

"Během své praxe jsem s tím setkal několikrát. Staral jsem se o kočičku jedné rodiny, která měla syna. Když mu bylo kolem 16 let, kočka mu začala zdánlivě z ničeho nic lehat na hrudník. Po mém upozornění, že to může značit chlapcův zdravotní problém, vzala matka  syna k lékaři," popisuje Skácel.

Chlapci následně diagnostikovali rakovinu mízních uzlin a to právě v oblasti hrudníku. "Zachránili mu život ne za pět minut, ale za vteřinu dvanáct. Kočka však kvůli častému polehávání na nemocné části těla mladíka také ochořela, a to epilepsií. Podařilo se nám nemoc stabilizovat díky homeopatické léčbě," dodává veterinář.

Ale abychom nestranili jen psům a kočkám, citlivá jsou i další domácí zvířata"Například i papoušek je schopen vycítit chorobu, ale trvá mu to mnohem déle a signály dává najevo nenápadně. Obecně pak lze říci, že čím nižší evoluční stupeň, tím je tato schopnost nižší," uzavírá Skácel.

Domácí mazlíčci ale dokáží zvěstovat i dobré zprávy, například těhotenství. Intuitivní jsou v tomto případě spíše psi, a to díky svému čichu. Podle vědců totiž kromě běžných pachů umí vycítit i hormonální změny už v raném stádiu ženina těhotenství. Psi sice logicky netuší, že jejich panička nosí pod srdcem dítě, ale ví, že se něco děje, což dávají najevo svým chováním.

Jejich ochranitelské pudy se minimálně zdvojnásobí. Čtyřnohý kamarád má mazlivější náladu, více si sedá své paničce na klín a jeho hlídací instinkt se rozjede na plné obrátky.

Pokud tedy budeme vnímavější vůči svým zvířecím kamarádům, můžeme se leccos dozvědět i sami o sobě. 

Zdroje:  Tiscali.cz , Vlastní

Nejnovější články