Načítání obsahu, prosím počkejte

Když se kočka příliš olizuje a hlasitě mlaská, zpozorněte

25. 1. 2024 – 8:59
0
Když se kočka příliš olizuje a hlasitě mlaská, zpozorněte Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

U kočky se někdy můžeme setkat s trochu nezvyklým zvukem: hlasitým pomlaskáním rty, často spojeným s výrazným olizováním se. Mohlo by se zdát, že mazlíčkovi něco extra chutná, příčina takového chování ale většinou leží jinde. Pokud se navíc objeví nově, měl by chovatel zpozornět – může souviset se zdravotními problémy.

Samotné olizování se, při kterém se někdy ozývají mlaskavé zvuky, je v podstatě normální chování. Platí ovšem, že někteří jedinci jsou mnohem větší „olizovači“ než jiní. Zpozornět bychom ale měli tehdy, pokud máme pocit, že kočka se olizuje poněkud přehnaně, úzkostlivě a kompulzivně. To samé pak platí pro mlaskání rty. Kočce nejsou vlastní lidská gesta, a tak se nesmíme nechat zmást pomlaskáváním, které zní jako když člověk oceňuje dobré jídlo.

Příčiny mlaskání se pohybují na škále od banálních po zdravotně závažné. Nejčastěji se pak chovatelé mohou setkat s těmito důvody:

Kočky někdy mohou používat mlaskání jako součást tzv. přeskokového jednání, což je v podstatě reakce na úzkost a stres. Zvíře podvědomě odvádí pozornost svou i cizí od nepříjemné situace, takto získaný čas pak slouží k přípravě na možný útěk či agresivní reakci. Hlavně jde ale o snahu překonat vnitřní napětí, podobně může zvíře v nečekaně vypjatou chvíli začít s očistou kožíšku či vrněním. Řada chovatelů tak má například tu zkušenost, že jim začne mazlíček hlasitě pomlaskávat na veterinárním stole.

Vzácně se může pomlaskávání a extrémní olizování se souviset s obsesivně-kompulzivní poruchou. Častěji se ale tento psychický problém projevuje spíše obsesivní péčí o srst. Neurologickou podstatu pak mají některé poruchy, při kterých kočka při zvláštním záchvatu chňapá tlamičkou do vzduchu, slintá a prudce se olizuje.

Dentální obtíže

Nastat může i situace, kdy člověk pobaveně kouká na svou kočku, jak labužnicky mlaská, aby následně přemýšlel, proč zvíře začalo zvracet. Stav nevolnosti či dehydratace se ale skutečně může projevovat výrazným olizováním se a pomlaskáváním.

Na vině bývají poměrně často dentální obtíže. Kočka může trpět kazy či záněty v dutině ústní takovým způsobem, že ji bolest neustále dráždí k mlaskání a olizování se. Lze to přirovnat k člověku, který od bolavého zubu takříkajíc nedokáže udržet jazyk chvíli v klidu. Kromě zápachu z úst může mlaskání právě na špatně viděné ústní problémy upozornit, obzvlášť pokud se objevilo náhle a doprovází ho například problémy s jezením. Velmi podobně se projevují i různé afty a vředy v ústech způsobené pozřením něčeho špinavého či jinak nevhodného do dutiny ústní.

Velmi časté jsou pak různé mechanické či fyzické zásahy do úst a tváře, na které kočka reaguje velmi podobně jako u výše zmíněné bolesti zubů. Řeč je nejen o různých zraněních, ale i o kousancích hmyzu či zapíchnutých cizích předmětech. Obzvlášť posledně jmenovaná věc je pro kočky typická – podivné mlaskání a nervózní olizování se může velmi často chovatele přivést k tomu, že jeho mazlíček má v ústech zaseknutý kousek kosti, dřeva a podobně.

Úplně banálně pak kočka může náhlým, prudkým mlaskáním reagovat i jen na to, že jí něco jednoduše nechutná. Typická je situace, kdy zvíře ve své zvědavosti olízne podlahu od saponátu, ochutná mýdlo či kousne si například do plísně. Olizování se a mlaskání je snahou nepříjemnou chuť odstranit z úst.

Obecně tak platí, že pokud u své kočky člověk vidí přehnané mlaskání a olizování se, měl by učinit některé kroky. Zhodnotit celkové chování zvířete a jeho řeč těla. Je nervózní, neklidné nebo vystresované? Něco je nejspíš v nepořádku a je potřeba najít zdroj stresu a dráždění. Jeví kočka další symptomy nějaké nemoci? Lepší je situaci nepodcenit a navštívit zvěrolékaře. Pokud se ale jinak zdá být vše v pořádku a mazlíček je klidný a uvolněný, pak se možná jedná jen o jistý kočičí vrtoch či neškodný druh projevu.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články