Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč si kočky někdy napěchují packy úplně pod sebe?

22. 5. 2022 – 10:26
0
Proč si kočky někdy napěchují packy úplně pod sebe? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Už jste si u svého kočičího mazlíčka někdy všimli zvláštní polohy při odpočinku, při kterém tak pečlivě schová své packy pod sebe, že úplně přestanou být viditelné? Je to vlastně dost zvláštní chování, zdánlivě trochu nepohodlné, navíc takovou polohu nezaujímají všechny kočky. Pokud ale ta vaše patří mezi ně, můžete dokonce přemýšlet nad tím, proč to vlastně mazlíček dělá.

Většinou když si kočka takhle pečlivě schová nožky, ovine se ocasem tak těsně, že i on zmizí z pohledu. Roztomilost této polohy tak spočívá v tom, že zvíře připomíná pak ze všeho nejvíc bochník chleba nebo možná slepici na vejcích. Jak jsme řekli, ne všechny to dělají, chovatelé se ale rozplývají pohledem, pokud už k podobnému posezení dojde. Základní příčiny takového chování jsou pak v podstatě trojí: zvíře se cítí spokojené, v pohodlí, někdy je mu ale možná i trochu zima.

Kočky jsou po většinu bdělého času poměrně napjatá stvoření. Neustále napůl v pozoru a i když odpočívají, nechávají si obvykle pod kontrolou únikové cesty a možnost rychlého úprku. Monitorují při tom, kdo je v místnosti nejen vizuálně, ale i pomocí čichu. Poloha kočky tedy velmi často umožňuje rychlou reakci, a to i tehdy, kdy se zvíře zdánlivě naprosto pasivně vyhřívá na okně. Kdo někdy kočku v takovou chvíli vylekal, ten byl možná překvapen pohotovostí reakce.

Naprosto v bezpečí

Když ale kočka napěchuje packy pod sebe a zaujme tak nejen zcela uvolněnou, ale zároveň ne moc připravenou, pozici, dává tím vlastně najevo, že se cítí naprosto v bezpečí. Kočka se sice v této poloze cítí pohodlně, ale je zároveň úplně bezbranná. K tomu přidejme funkci pacek s drápky coby pohotových zbraní. Ty se najednou ocitají v „uzamčené“ pozici. Pokud je náš mazlíček v naší přítomnosti ochotný si pohodlně zahrát na bochník chleba, můžeme si jako chovatelé gratulovat: naše zvíře má doma takové podmínky, že se může cítit naprosto uvolněně a bezpečně.

Jak jsme řekli, vedle pocitu bezpečí je tato poloha vlastně ve skutečnosti velmi pohodlná. Trochu jako když si při čtení překřížíme nohy a cítíme se perfektně uvolněně, ačkoliv vlastně po čase začnou končetiny trochu tuhnout.

Vedle toho pak zvíře k napěchování svých nohou pod sebe může motivovat i pocit chladu. Jde ale o pocity spíše provázané se zmiňovaným pohodlím, než skutečný diskomfort. Odpočíváte na sedačce v zimě a máte trochu studené ruce? Zabalíte se do dlouhých rukávů svetru nebo třeba pod deku. U kočky jde o naprosto stejnou reakci, jen místo deky slouží tělo porostlé srsti.

Nacpávání tlapek pod sebe je tak veskrze neškodná záležitost. A ještě ke všemu jsou kočičí bochníčky velmi roztomilé na pohled. Snad jen v posledním bodě si můžeme brát jisté ponaučení: pokud se takto kočka chová častěji v zimě, možná by doma ocenila nějaký ten stupeň na termostatu navíc. Případně možná i nějakou tu přikrývku do pelíšku. Pohodlí je zkrátka pro kočky důležité – a umí to dát najevo i svým tělem.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články