Načítání obsahu, prosím počkejte

Když pes začne zvracet žluč

2. 8. 2022 – 10:50
0
Když pes začne zvracet žluč Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Asi každý chovatel psa se potkal se situací, kdy jeho mazlíček zvrací. Obzvlášť jedinci trpící hltavostí, žravostí a nerozumem při konzumaci kde čeho se lehko dostanou do stavu, kdy obsah žaludku prostě musí ven. V drtivé většině případů je takové zvracení v podstatě neškodné. Jakmile se ale ukáže, že pes zvrací i žluč, je potřeba rychle zpozornět.

Žluč je žlutá až tmavě zelená tekutina, obvykle velmi hustá. Vytváří se v játrech a žlučovody se přes žlučník dostává do tenkého střeva, kde pomáhá významně v trávení. Žluč znají dobře lidé zpracovávající maso hospodářských zvířat. Lehce totiž zapáchá, velmi špatně se umývá, a hlavně její nahořklá chuť dokáže masný výrobek zničit. Když se vrátíme ke psům, pak můžeme říci, že žluč je sice v těle přirozeně přítomná, ve zvracení ale nemá co dělat.

Výše uvedený popis dává tušit, že není těžké žluč poznat, a tak zjistit, že pes trpí nějakými obtížemi. Při přítomnosti této tekutiny ve zvracení je rozumné vždy navštívit veterináře, který pomůže určit příčinu. Asi nejčastějších pět obtíží spojených se zvracením žluči je:

Syndrom žlučového zvracení

Žluč se vytváří v játrech a ukládá se ve žlučníku, odkud se uvolňuje do tenkého střeva. Syndrom žlučového zvracení (často označovaný anglickou zkratkou BVS – Bilious Vomiting Syndrome) vzniká tehdy, když žluč proniká z tenkého střeva do žaludku. K tomu dochází, pokud zvíře nějakou dobu nejedlo, případně když naráz zkonzumuje abnormálně velké množství tučného jídla. Vyvření žluči do žaludku může způsobit i zkonzumování přílišného množství trávy či vody. Žluč jako důsledek dietní chyby se dá naštěstí řešit úpravou jídelníčku, kdy pes zvýší příjem vlákniny a omezí konzumované tuky. Také pomáhá upravit jídelníček tak, aby zvíře menší, častější porce.

Nemoci trávicí soustavy

Zvracení žluči může být symptomem celé řady nemocí zažívacího systému těla. Patří sem různé infekce a záněty, parazité, vředy či některé typy rakoviny. Cokoliv, co naruší správnou funkčnost a průchodnost traktu, může vést k pronikání žluči nechtěným směrem. Problém je, že nemoci jsou dost obecný pojem, přitom ale každá z možných příčin musí být řešena individuálně – neexistuje tedy univerzální návod na léčbu.

Zánět slinivky břišní

Zánět slinivky břišní čili pankreatitida se může rozvinout, pokud pes zkonzumuje silně tučná či olejnatá jídla. Vzniklá reakce trávicích enzymů může vést k zánětu slinivky a jejímu otoku, což je akutní, mimořádně bolestivá událost. Doprovází ji průjmy a zvracení, často obsahující žluč, což dále poškozuje jícen a kumuluje problémy už tak vyčerpaného zvířete. Veterinární pomoc spočívá v bránění dehydrataci a radikálním omezení stravy, tak aby měla slinivka možnost se zregenerovat.

Zablokování průchodnosti trávicí soustavy

Jakýkoliv cizorodý prvek, který zablokuje trávící soustavu, je problém z řady důvodů. Ať už jde o polknutou hračku, kosti či chuchvalce chlupů, jde většinou o akutní problém žádající si rychlou pomoc. Doprovodným jevem může být právě zvracení žluči ve chvíli, kdy už je podrážděný žaludek prázdný, křeče břicha ale dál intenzivně pokračují. Veterinární pomoc je pak buď chirurgická, nebo endoskopická.

Alergie

Zvracení může být i alergickou reakcí na pozření nějakého alergenu. Je-li pes obzvlášť citlivý a reakce silná, může být zvracení natolik křečovité, že se objeví i žluč. Velmi často se do podobných situací mazlíček dostane, pokud zkoušíme nějakou novou, netypickou stravu, a nezkusíme nejprve malé dávky. Psí alergie se přitom mohou vztahovat i na některé běžné potraviny – kupříkladu pokud jsme roky krmili stravou bez obsahu ryb, při zkoušce jídelníček ozvláštnit jsme ale nechtěně spustili alergickou reakci. Navíc je potřeba dodat, že ačkoliv se většina alergií rozvíjí v prvním až pátém roce života, existuje malá šance, že se nečekaná alergie na doposud konzumovanou potravinu objeví náhle i u staršího psa. Opět je potřeba veterinární pomoc, aby se podařilo alergen jasně identifikovat.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články