Načítání obsahu, prosím počkejte

Může se pes otrávit vodou?

4. 1. 2022 – 19:22
0
Může se pes otrávit vodou? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Otrava vodou zní na první pohled jako protimluv. Vždyť je to životodárná tekutina, bez které naše organismy nemohou fungovat. Jako u všeho ale i u vody platí, že všeho moc škodí. Otravou vody se má proto na mysli stav, kde je organismus „převodněný“, na což reaguje negativně. Někdy dokonce i fatálně. Vzácně jsou podobné otravy popsané hlavně u lidí, nevyhýbají se ale ani psům.

V psím těle je velmi specifické množství tekutin a elektrolytů uvnitř i vně buněk. Pokud je organismus zahlcený vodou, kterou nezvládá zpracovávat, dochází k narušení rovnováhy. Reakce těla dokonce může zvíře i ohrožovat na životě. Kupříkladu při přijetí velkého množství vody dochází k přílišnému naředění hladiny sodíku mimo buňky. Biomechanickou reakcí je to, že voda se dostává do nitra buněk, což ale v případě buněk nervových může způsobit fatální a nevratné neurologické škody. 

Je ale vůbec možné, aby pes přijal tolik vody, že ho to začne ohrožovat na zdraví? Takové situace jsou velmi vzácné, přesto existují. Jsou kupříkladu jedinci, kteří tak milují hry ve vodě, že jsou při nich schopní od samého nadšení spolykat nemálo kapaliny. Jsou popsané případy psů, kteří zhltali nebezpečné množství vody při divokém plavání či například při opakovaném aportování hračky z vodní hladiny.  

Další nebezpečí vzniká, pokud prostě zvíře naráz vypije přílišnou dávku vody. Mohlo by se zdát, že pes se takto nechová, mohou ale nastat situace, kdy reaguje na nějakou deprivaci či dehydrataci. Například po vysilujícím sportovním výkonu nebo když se stane, že jsme mazlíčku omylem na několik hodin zavřeli cestu k misce s vodou. Pes se na pití vrhne natolik, že je schopný si ublížit. Také může být u některých jedinců překvapivě nebezpečné pití vody z tlakového zdroje, například z hadice. Proud vody nutí zvíře instinktivně hltat a polykat značné množství a někteří psi doslova neumí přestat.  

V podstatě se nedá říci, jaké množství vody je nebezpečné, protože dávka se velmi liší podle velikosti zvířete. Hodně zjednodušeně můžeme říci, že je potřeba dávat pozor na jakoukoliv násobnou dávku obvyklé porce tekutiny. Symptomy otravou vody zahrnují napnutí břicha či otoky, obtíže s dechem, letargie, nízká tělesná teplota, nízká tepová frekvence, nevolnosti a zvracení, záchvaty, problémy s chůzí a koordinací a celková slabost. 

Omezení vody a sodíkové infuze

Léčba závisí na celkovém stavu zvířete a příčině otravy vodou. Nikdy se ale neobejdou bez pomoci veterináře. Lehké případy lze teoreticky řešit omezením pitného režimu, důležitý je ale celkový krevní obraz. U těžších stavů je klíčové rychle nasadit sodíkové infuze.

Problém je, že hladina sodíku v krvi se musí zvyšovat pozvolna, pokud ale mazlíček kolabuje, nemusí být na pomalý postup čas. Příliš rychlý přísun sodíku ale může situaci obrátit a také zvíře zabít. Obezřetný postup je na místě, rychlé změny hladiny sodíku, i kvůli otravě vodou, se mohou projevit poškozením mozku. 

Pokud máte podezření na otravu vodou, pak s cestou k veterináři neváhejte. Jestliže měl váš pes opravdu smůlu a dostal se do skutečně těžkého stavu, pak záleží na každé hodině. Velmi důležitá je proto prevence, kdy by si měl chovatel držet přehled o tom, jak jeho mazlíček s vodou zachází. Nejde jen o množství vypité vody (ve skutečnosti je dehydratace a nedostatečné pití mnohem masivnější problém), ale hlavně sledovat, jak se zvíře chová při hře ve vodě, plavání a podobně.

Nepřivádějte pejska do stavů žíznivého vyčerpání ani při sportu a výletech, vždy mu nechávejte přístup k čisté vodě. Jak jsme uvedli, otrava vodou je vzácná a potřebuje specifické podmínky. Lepší ale asi je i této málo pravděpodobné zdravotní obtíži předcházet, než později litovat. 

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články