Načítání obsahu, prosím počkejte

Když králíka trápí svědění

12. 3. 2021 – 17:51
0
Když králíka trápí svědění Ilustrační snímek. | zdroj: Pixabay

Králičí srst je pro tyto ušaté mazlíčky ozdobou, o kterou se starají s velkou pečlivostí. Přesto ne na všechno samočištění stačí – někdy se i u králíků rozvinou nemoci kůže, které se začnou projevovat drbáním se. Rozpoznání problému spočívá v posouzení míry. Občasné podrbání se nevadí. Králíci jsou ale pokojná stvoření, a pokud vidíme, že jej zjevně trápí svědění a nemůže najít klid, pak je něco špatně.

Nepříjemné, dráždící svědění se souhrnně nazývá pruritus a může mít řadu příčin. U králíků jde o problém se srstí, kůží či s ušima – na vině při tom mohou být parazité, suchá pokožka, infekce, plísně, alergie a podobně. Ať už je příčina jakákoliv, je potřeba rychle pracovat na nápravě, neboť zvíře nemá klid a může od vyčerpání začít chřadnout. Jaké jsou nejčastější příčiny?

Roztoči a paraziti v srsti

V srsti králíků mohou žít některé druhy roztočů, nejčastějším je dravčík králičí. Samotní roztoči jsou sice takřka mikroskopičtí, očima ale bývá patrný jejich pohyb mezi lupy na kůži – proto se někdy mluví o nemoci chodících lupů. Dravčíci (kteří napadají i psy) se živí krví hostitele a z malého místa na těle mohou kolonizovat celou kožešinu. Králíka mohou napadnout i bez kontaktu s vnějším prostředím, například skrze přinesenou podestýlku.

Z dalších parazitů zmiňme vši, které jsou sice vzácnější, i tak se ale u zvířete objevit mohou. Stejně tak se traduje, že králíky nenapadají blechy, ale i když ušáci nejsou preferovaní hostitelé, přesto se u nich objevit mohou.

Veterinář většinou předepíše králíkovi specializovaný přípravek – vždycky je lepší se zvěrolékařem léčbu konzultovat a nekupovat šampony a podobně naslepo. Roztoči jsou mimořádně nakažliví pro ostatní mazlíčky (a někdy i lidi), proto je jejich šíření potřeba radikálně zastavit – všechny nahraditelné věci z pelíšku či klece vyhodit, stejně jako jídlo, zbytek ideálně nechat přemrznout či důkladně dezinfikovat.

Ušní svrab

U králíků toto dráždivé onemocnění způsobuje nejčastěji roztoč Psoroptec cuniculli, který žije v uších. Napadení se projevuje svěděním, škrábáním uší, častým nakláněním a třepáním hlavou. Při rozsáhlé infekci uši vypadají permanentně jako špinavé a na hlavě se objevují lysá místa. Při těchto symptomech neotálejme s návštěvou veterináře. Správná medikace může zvířeti rychle pomoci, při zanedbání naopak hrozí ošklivé následky v podobě zánětů, chřadnutí a nakonec i smrti dané oslabením a poškozenou imunitou.

Dermatomykóza

Několik druhů mikroorganismu může způsobit plísňovou infekci na kůži. Vedle svědění se projevuje línáním a zarudlým kruhem na pokožce. Tyto plísně jsou dokonce snadno přenosné na člověka. Příčinou je vystavení některým mikroorganismům, nejčastěji od jiného králíka. Rozvinout se také může, pokud zvíře žije ve špinavém prostředí. Dermatomykóza může být velmi úporná a její léčba se opět bez speciálních přípravků neobejde.

Infekce na kůži

Špinavá klec či pelíšek mohou vést i k infekci kůže – obzvlášť vlhké, promočené prostředí je pro to živnou půdou. Různé druhy infekcí mají společné zarudnutí a velmi úporné svědění, které je potřeba urychleně řešit a tišit po dohodě s veterinářem

Podráždění kůže

Některé materiály či výrobky mohou králíkovi způsobit podráždění. Obzvlášť pokud jsme nevhodně použili něco, co pro zvíře není určené – řeč je o různých sprejích, šamponech, ale i například avivážích, pokud má králík textilní pelíšek. Častou chybou je použití psího šamponu při mytí králíka – králík může zareagovat na silný přípravek svěděním.

Symptomy by měly odeznít, pokud zvíře není nadále zdroji vystavené. V tomto případě obecně platí, že méně je více a že není potřeba ušáky vystavovat podobným chemickým látkám. Obzvlášť pokud jde o koupání – zdraví králíci ho nutně nepotřebují a když už, pak obvykle není třeba používat šampony. Pokud samozřejmě není řeč o zdravotních přípravcích a nutné léčbě.

Alergie

U králíků se stejně jako u lidí mohou objevit alergie, které se projevují svěděním. Většinou bývají vyvolané prostředím, alergie na potravu jsou velmi vzácné. Pokud máme podezření na alergickou reakci, je možné změnit pelíšek, podestýlku v kleci, případně koupit méně prašné seno.

Suchá kůže

Králíkovi se někdy může rozvinout problém s příliš suchou kůží. Příčinou může být nízká vzdušná vlhkost, prašné prostředí, příliš časté koupání či nevhodná strava. Pro léčbu obvykle stačí odhalit a odstranit příčinu, po dohodě s veterinářem je možné ulevit svědění správnou mastí.

Obecnou radou proti řadě těchto problémů je důsledně udržovat čistotu v králičí kleci, a to i tehdy, pokud ho jinak necháváme běhat na volno. Králíček sice není extrémně křehké stvoření, nečistoty a špína jsou ale líhní pro nejeden otravný mikroorganismus. Také je dobré si preventivně všímat stavu ušákovy srsti. Jelikož se každý milující majitel králíka se svým kamarádem často mazlí, může být podobná kontrola rutinní záležitosti.

Je dobré se zamyslet i nad životním prostředím v komplexnosti – není králík vystavený nějakým látkám, které jsme si neuvědomili? Nemůže mu infekci přinést jiný domácí mazlíček? Netiká nám někde časovaná bomba v podobě nevyčištěného zákoutí a podobně? Jak jsme řekli, zdraví králíci jsou tvorové klidní a pohodoví – o to hůř potom snáší, když kvůli otravnému svědění o svůj klid přichází.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články