Načítání obsahu, prosím počkejte

Jarní úklid psích potřeb: Nezapomeňte vyprat pelíšek i vodítko

26. 3. 2021 – 11:07
0
Jarní úklid psích potřeb: Nezapomeňte vyprat pelíšek i vodítko Pelíšek a plyšáky je potřeba pravidelně prát. | zdroj: Profimedia

Jarní úklid volá! Přestože při něm většinou vydrhneme i ta nejzapadlejší místa v bytě jako třeba vršky kuchyňských skříněk nebo prostor za lednicí, často zapomínáme na vybavení pro naše psí miláčky.

Na pravidelné čištění psích potřeb byste neměli zapomínat. Jejich čistotu si zaslouží nejen psi, ale i vy – prospěje to zdraví celé rodiny. Zasmrádlý pelech rozhodně nepatří mezi věci, které by si někdo doma hýčkal. Běžné čištění, praní a mytí psích potřeb je tak snad už v naprosté většině pejskařských rodin samozřejmostí. Jaro je ale ideální příležitost pro to vzít úklid opravdu z gruntu.

Pelíšek slouží psovi jako azyl, bezpečí a pohodlné místo k odpočinku. Často do něj však ulehne špinavý, mokrý, někdy ho i hlodá. To samé plyšové a hadrové hračky – jsou vyválené všude možně, špinavé, rozžvýkané, oslintané. A hlavně plné bakterií a s nimi i zápachu. Navíc psi na své srsti od jara do podzimu nosí zvenku alergeny, které pak oklepávají a otírají právě do pelechů a svých plyšáků.

Při koupi pelíšku se tak předem dívejte na možnosti praní. V ideálním případě byl se měl vejít do pračky a prát minimálně na běžný program (lepší je samozřejmě na 60, ale to ne každý materiál přežije), byť se ždímáním na trochu nižší otáčky. V horším případě se snažte pelech alespoň pořádně vytepovat a ručně vydrhnout třeba ve vaně. Závěrečná tečka v podobě dezinfekce vstřícné ke zvířatům čistotě jen prospěje. Ale opravdu pozor, aby vše bylo šetrné a pejsek za cenu čistoty několik dní nemusel bojovat s kopřivkou.

Pořádnou koupel – v antibakteriálním mýdle či octové vodě – si jednou za čas zaslouží gumové a plastové psí hračky. Dbejte ale na to, aby pořádně vyschly, zejména u gumových hraček je nebezpečná nafukovací dírka. Pomoci může tavná pistole, která ji zaslepí. Jen ale pak hračka nepíská, což ji v očích psa prakticky znehodnotí... Podobnou lázeň potřebuje i vodítko, které spoustu majitelů opomíjí.

Zapomínat byste neměli na misky. Minimálně tu na vodu je potřeba čistit každý den, protože stojící vodou povrch „zaslizne“ a voda pak chutná zatuchle. Frekvence čištění misky na žrádlo závisí pak na formě jídle, tedy zda je pes krmený granulemi, konzervami nebo vařeným či syrovým jídlem.

Samostatnou kapitolou jsou pak povrchy, na které pes pravidelně lehá. Pravděpodobně je nezapomínáte vysávat, jednou za čas to však chce hloubkové čištění, které odstraní i zápach. Se zašlejšími skvrnami a zápachem si poradí nejlépe jedlá soda.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články