Načítání obsahu, prosím počkejte

Jaké vůně kočky nesnáší?

4. 4. 2022 – 9:01
0
Jaké vůně kočky nesnáší? Kočkám citrusy příliš nevoní | zdroj: Profimedia

I když mají kočky horší čich než psi, stále je tento jejich smysl asi čtrnáctkrát lepší než lidský. Dokážou proto cítit i vůně, které jsou pod lidskou rozlišovací schopnost. I proto dokážou mít i velmi silný odpor k některým vůním, a to i těm, které lidem běžně voní. Která aromata kočkám vadí nejvíce a jsou pro ně navíc jedovatá?

Citrusy

Citrusy jsou velmi aromatické, což kočky dráždí. Navíc snědení citrusových plodů jim může způsobit trávicí potíže. Kočičí averze vůči citronům, pomerančům nebo mandarinkám je tak silná, že ji lze využít i prakticky - v podstatě jako „repelent na kočky“. Například když nechcete, aby určitou část zahrady používaly kočky jako svůj záchod, stačí tam mezi květiny rozhodit pár kousků pomerančové kůry. 

Banány

Z ovoce nemají příliš v lásce ani banány. Každý ví, jak zapáchá hnijící banán. A pokud tak smrdí nám lidem, jak teprve musí trpět kočky. Vadí jim ale i v jejich nepřezrálé žluté podobě. Takže pokud chcete opět kočce zabránit chodit na nějaké místo, na chvilku tam nechte válet banánovou slupku.

Nevyčištěný záchodek

Narazili jste například při táboření na tak špinavý suchý záchod, že jste raději popošli do nedalekého lesíka? Tak kočky to mají stejně. Nesnáší špinavou podestýlku své bedýnky. A tak svou potřebu raději vykonají třeba v obýváku na koberci nebo ještě lépe třeba do vašich bot. To abyste s uklizením bedýnky neotáleli...

Borovice

Vůně borovic, a to i borovicového dřeva rozhodně nepatří u koček mezi oblíbené. Myslete na to na Vánoce, ale hlavně třeba při koupi nábytku z masivu. O tom, že není úplně nejvhodnější přestěhovat se s kočkou do chatky uprostřed jehličnatého lesa, ani nemluvě.

Esenciální oleje

Zatímco lidem aromaoleje pomáhají třeba ke zklidnění, navození atmosféry nebo při léčbě, pro kočky je jejich aroma odpudivé. Ve vyšší koncentraci i jedovaté. Opět tento jejich odpor ale můžete využít na zahradě.

Eukalyptus

Borovice a běžné eseciální oleje jsou ale nic v porovnání a eukalyptem. Jeho vůně, natož pozření je pro kočky vysoce toxická.

Pepř

Také vůně pepře je pro kočky jedovatá. Ostatně kočky nemají obecně v lásce příliš kořeněná nebo silně aromatická jídla. 

Zkažená ryba

Zápach zkažené ryby nemá rád snad nikdo. Zatímco vůně čerstvých ryb se kočky nemohou nabažit, pach zkažených ryb nesnesou. Kočky nemají rády nic zastaralého, navíc zkaženou rybou bychom jí mohli způsobit vážné zdravotní problémy.

Hygienické a čisticí prostředky

Vůni mýdla sice vnímáme jako vůni čistoty, kočky by ale nesouhlasily. Některé hygienické a čisticí prostředky jsou pro ně příliš výrazné. Zaregistrujete-li tak, že se vám po koupi nového deodorantu kočka vyhýbá, možná by stálo za to uvažovat o jeho změně. 

Jiné kočky

Kočky nesnáší zápach cizích koček, zvlášť ve své domácnosti. Stačí jim i krátká návštěva někoho s kočkou, aby šílely několik hodin a urazily se na několik dní. Proto když plánujete ke své stávající kočičce pořídit další, musíte na to velmi velmi opatrně a pomalu. Bude sice zřejmě na začátku prskat, ale zvykne si.

Zdroje:  catcheckup.com

Nejnovější články