Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočky mohou bezpečně pít i mořskou vodu. Vadí sůl jejich tělu?

20. 10. 2023 – 8:41
0
Kočky mohou bezpečně pít i mořskou vodu. Vadí sůl jejich tělu? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay.com

K ochutnání, případně pití mořské vody se většina lidí a zvířat musí hodně přemáhat. Nikoli však kočky. Pití mořské vody je pro ně stejně přirozené jako pití klasické vody.

Vědci a zdravotníci sice volají po omezení sodíku v jídle, pro kočky však varování neplatí. Se solí si jejich těla a zejména ledviny umí poradit až nečekaně snadno. Ze srovnávací studie vedené zvěrolékařem Bricem S. Reynoldsem vyšlo, že na zdraví koček se nijak neodrazí to, kolik soli přijímají v potravě. Ani strava, která obsahovala třikrát vyšší než doporučované množství soli, se po dvou letech negativně neprojevila na funkci ledvin, srdce a neměla vliv na tlak. 

Kočce, která má zálibu ve slané vodě, tak v podstatě nehrozí větší zdravotní potíže. Zatímco člověk pitím mořské vody nakonec dojde k těžké dehydrataci, protože ledviny nedokážou zpracovat tak velké množství sodíku. U kočky podobná dehydratace nehrozí, přestože vyšší množství soli vede k častějšímu močení a zvýšené žízni.

I když dokážou kočky žízeň plnohodnotně zahnat i v moři nebo lahví minerálky, přece jen je to pro tělo zbytečný stres a přirozenější je obyčejná sladká voda. 

Zdroje:  petmd.com , catexpedition.com

Nejnovější články