Načítání obsahu, prosím počkejte

Jaké lidské jídlo můžeme nabídnout kočce?

13. 10. 2021 – 10:50
0
Jaké lidské jídlo můžeme nabídnout kočce? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Nejen psi, ale i kočky dokážou mlsně loudit kolem lidského talíře a dožadovat se degustace. Některé jsou u toho tak přesvědčivé, že svého člověka nahlodají a ten se s nimi chce o jídlo podělit. Ne každá naše potravina je ale pro kočky vhodná, proto nabízíme několik příkladů, na které se můžete zaměřit a cíleně je kočkám naservírovat.  

U všech těchto jídel platí, že jde o pamlsek – chceme kočku potěšit změnou chuti a třeba se i tak trochu socializovat dělením se o potravu. Rozhodně ale nikdy nesmíme dané příklady chápat jako základ stravy, ta by měla zůstat specificky složená pro kočky. Zároveň ale dodejme, že není potřeba být striktně „přirození“.

Někdo by mohl namítat, že je nesmysl dávat kočce ochutnat kousek zeleniny, když je to od přírody šelma. I kočičí krmivo ale není složené striktně z masa a naopak platí, že řadu vhodných živin je snazší kočce dodat z potravin, které by její divoký předek v přírodě nelovil. Tisíciletí domestikace se sice výrazněji projevila u psů, kteří jsou schopní trávit širší výběr rostlinné stravy než třeba vlci, přesto i u koček už došlo k podobnému posunu. 

Rybičky z plechovky 

Ryby jsou skvělým zdrojem potřebných mastných kyselin, a tak pokud si je rádi dopřáváme, můžeme se se svým kočičím mazlíčkem s radostí podělit. Vhodnější jsou ryby z plechovky, pokud jsou naložené čistě v oleji, než pečené – nemají totiž přepálené tuky, vysoký obsah soli či pro kočku nevhodná koření. Podle toho i vybíráme, co zvířeti nabídneme – ideální jsou sardinky či losos, ančovičky na našem trhu bývají přeci jen příliš slané. Někteří odborníci pak nedoporučují tuňáka, mívá často nevhodný obsah rtuti. 

Hrášek 

Na to, jak bývají kuličky hrášku malé, jde o velmi výživné a vhodnými látkami nabité potraviny. Mají vysoký obsah vlákniny a vitamínů C a A, což je ostatně důvod, proč se s hráškem často setkáme ve složení kočičích granulí. Ne každé kočce bude chutnat, pro některé je ale jeho zvláštní vůně a nasládlá chuť velmi přitažlivá. Navíc je pro ně zajímavou zkušeností, pokud jim pár kuliček naservírujeme zmrzlých. Obzvlášť v horkém létě může jít o vítané osvěžení, které navíc probouzí zvědavost nezvyklými vjemy na jazyku a v ústech. 

Míchaná vajíčka 

Vajíčka jsou skvělým zdrojem bílkovin a esenciálních aminokyselin. Navíc jsou pro kočky velmi dobře stravitelná. Odborníci se ovšem neshodnou v tom, zda kočky mohou i vajíčka syrová. Pomineme-li nebezpečí nákazy z vajec starších, některé zdroje uvádějí, že protein avidin, který je v syrové vaječné bílkovině obsažený, blokuje přijímání vitamínu B. V podobě míchaných vajíček, ideálně dělaných bez oleje, a tedy přepálených tuků, ale jimi můžeme kočce přilepšit. Jen zdůrazněme, co zaznělo na začátku: vše je otázka míry a není potřeba kočku vajíčky vyloženě cpát. 

Meloun kantalupe 

Tyto melouny s oranžovou dužinou se dnes už u nás běžně prodávají a v sezóně bývají dobře cenově dostupné. Mají vysoký obsah antioxidantů a beta-karotenu a mnoha kočkám vyloženě chutnají. Jejich vůně je totiž odvozená od stejných aminokyselin, jaké jsou obsažené v syrovém mase. Jen je potřeba to nepřehnat, cukr obsažený v ovoci může kočkám způsobit průjmy. Chápejme v tomto případě kousek melounu čistě jako zdravý bonbónek. 

Banány 

V případě tohoto ovoce platí to samé, co pro melouny uvedené výše. Mají vysoký obsah vlákniny, draslíku, hořčíku a řady vitamínu a představují tak zásobárnu cenných živin. Na druhou stranu jsou ale kvůli cukru pro kočky hůře stravitelné, proto je opět lepší dávat jen malý kousek. Řada chovatelů má tu zkušenost, že jejich kočičí mazlíčci banány skutečně milují, přesto je potřeba je opět používat jen jako malý pamlsek. Zajímavou variantou může být vložení kousku zmraženého banánu do speciální hračky, která si žádá trochu zápasu a přemýšlení při jeho dolování. 

Ovesná kaše 

Oves se kvůli vysokému obsahu vitamínu B poměrně často objevuje jako příměs v kočičím krmení, ačkoliv někteří odborníci říkají, že obiloviny nejsou pro kočky vhodné. Pokud je ovšem budeme opět chápat jen jako pamlsek, pak je kočce nabídnout můžeme. Ideální je to v podobě ovesné kaše, kterou můžeme přimíchat do suché stravy – ovšem pozor, vždy kaše připravované pouze s vodou a ne mlékem. 

Dýně

Kousek vařené nebo plechovkové (neslazené) dýně, případně v podobě čisté dětské přesnídávky, může kočkám pomoci v případě některých střevních potíží. Tato zelenina je navíc nízkokalorická a má vysoký obsah vlákniny, takže je pro zvíře velmi vhodná k doplnění stravy. 

Jak jsme uvedli, nic se nesmí přehánět. Přemíra pamlsků vede k obezitě a rozvoji cukrovky, základem stravy musí zůstat vysoce kvalitní kočičí potraviny. Při doplňování stravy „lidským“ jídlem je také dobré dodržovat kvalitu a vyhýbat se zkaženým či plesnivým kouskům.

Než kočce cokoliv neobvyklého nabídneme, je nutné si několikrát překontrolovat, zda jde o vhodnou potravinu a uvědomit si, zda nemá nechtěné příměsi. Těmto šelmičkám a jejich orgánům může velmi ublížit přemíra soli, toxické jsou pro ně ale i látky obsažené v cibuli, česneku, hroznech, čokoládě a některých dalších potravinách. 

Navzdory stereotypu kočky s miskou mléka je také potřeba zdůraznit, že kočky laktózu velmi špatně tráví, takže jakékoliv mléčné výrobky jsou nejlepší cestou k ošklivému průjmu. Přesto se ale od bezpečného experimentování s některými potravinami odradit nenechte. Neobvyklé chutě poskytují kočkám nové podněty a zpestřují jídelníček. Navíc zůstává pozitivní pocit z toho, že se svým milým mazlíčkem můžete podělit o některé (!) kousky z vlastního talíře. 

 

Zdroje:  Vlastní , petplace.com

Nejnovější články