Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak poznat, že složení stravy nevyhovuje věku vaší kočky?

1. 3. 2022 – 19:45
0
Jak poznat, že složení stravy nevyhovuje věku vaší kočky? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Výběr správného kočičího žrádla může být náročnější, než se zdá na první pohled. Svou roli při tom nehrají jen nutriční hodnoty či kvalita surovin, ale i složení s ohledem na věk kočky. Někteří chovatelé se ve změti různých značek drží úpěnlivě jednoho krmení po celý život. Odborníci ale upozorňují, že správné složení stravy beroucí ohled na věk je důležité. 

Skutečně by se mohlo zdát, že v dnešní době některé věci kolem chovu mazlíčků až příliš řešíme. Vědecké poznání ale potvrzuje, že zdravý vývoj mazlíčků je stejně složité téma, jako zdravý vývoj člověka. Jiný přístup ke stravě ovšem může být jedním z důvodů, proč se průměrná délka života domácích zvířat podle statistik prodlužuje. 

Pokud jde o výživu, pak se kočičí život rozděluje do tří základních fází. Nejprve mluvíme o juniorském či kotěcím věku, kdy tělo překotně roste a vyvíjí se. Tehdy je potřeba strava bohatá na bílkoviny, navíc poměrně kalorická. Pokud nejsou nároky biologie dodrženy, pak se může růst kočky zpomalovat, případně u ní mohou propuknout různé nemoci a zdravotní poruchy. Ještě dodejme, že kotěcí věk lze rozdělit na „dětský“ a „dospívající“, některá krmení toto dělení respektují. 

V dospělém věku je potřeba dát tělu to, co potřebuje, ale zároveň tehdy bývají mazlíčci náchylní k obezitě. Ostatně, obezita koček a psů má vedle nedostatku pohybu hlavní spouštěč v nekvalitní stravě. Některá krmiva prodávaná jako „univerzální“ pro každý věk mají příliš velký obsah tuku a živin, které dospělá kočka nepotřebuje. Zvíře si na takovou stravu zvykne jako kotě, v dospělosti se nám nechce hledat nic nového, navíc mazlíčkovi chutná – a se změnou metabolismu a zklidněním růstu se vstupem do dospělosti se právě obezitě otevírá brána. Kvalitní strava určená pro kočky po dovršení dospělosti by měla svým složením takovým rizikům bránit (ovšem bez správné fyzické aktivity to také nejde). 

Když kočičí tělo slábne

Nesmíme ale zapomínat na dříve podceňovanou fázi: seniorskou. Kde přesně je její hranice, není úplně snadné určit, většinou je potřeba porada s veterinářem. Jakmile je vidět, že kočičí tělo slábne a mohou se u něj objevit příznaky stáří, pak je na čase najít vhodný druh stravy speciálně určené pro seniory. Kočičí senioři mívají často zdravotní obtíže, které se právě změnami v jídelníčku dají dobře tlumit, proto je spolupráce se veterinářem klíčová. Obecně lze asi říci, že například seniorská potrava s dostatečným množstvím esenciálních mastných kyselin starším kočkám prospívá. 

Přesné hranice jednotlivých fází života se mohou lišit podle plemen a individuálních dispozic jedince. Kočičí dospívání obvykle začíná kolem 6. měsíce věku, o dospělém věku se většinou hovoří kolem 12 měsíců života. Za starší se může kočka označovat už od 11. až 14. roku, od 15 let se považuje za geriatrickou. Jak je vidět, hranice nejsou vůbec ostré.  

Veterinář poradí nejlépe, kdy je vhodný čas uzpůsobit složení stravy věku konkrétního zvířete. Existují ale i indicie, které mohou naznačovat, že se složením je něco v nepořádku obecně. Může být na vině i špatně zvolené krmení neúměrné věku, níže jmenované projevy ale můžeme brát jako znamení, že možná není vyhovující samy živiny v jídle. 

Známky špatného krmení

Suchá, matná srst – Pro zdravou pokožku je klíčová strava bohatá na esenciální mastné kyseliny. Mnohé z kvalitních druhů krmiv na toto myslí a obsahují živiny, které kromě růstu těla podporují i kvalitu srsti a kůže. Pokud u kočky pozorujeme, že její kožíšek je matný a bez lesku, na vině nemusí být nemoc, ale špatně vybrané krmení. 

Letargie, slabost – Je pravda, že tento symptom sám o sobě platí i pro řadu nemocí, projevy stresu, následky zranění a operací a podobně. Pokud ale marně hledáme příčinu kočičí slabosti a letargie, nemusíme se hned lekat, že jí v těle bují něco zákeřného. Když nepozorujeme žádné další symptomy nemoci a zvíře má chuť k jídlu, možná je na vině nutričně nevyhovující strava. Nemoc obvykle poznáme tak, že je kočka apatická náhle, projev nevhodné stravy přichází spíše pomalu. 

Nadváha – Tento faktor jsme několikrát zmínili. Kočka ani nemusí být moc velký lenoch a nemáme pocit, že by se přežírala. Přesto přibývá na váze a my si lámeme hlavu, kam se chodí dokrmovat. Na vině může být nevhodné složení samotné potravy, která má moc tuků či kalorií obecně. Některé levnější značky také úplně zbytečně obsahují sacharidy v míře ne právě malé. 

Nerovnováha zažívacího ústrojí – Od průjmů, přes zácpy až po nadýmání. Pokud kočka něčím z toho začne trpět akutně, možná je na vině nějaká nemoc či momentální dietní chyba. Jestliže jsou ale její zažívací problémy chronické, je slušná šance, že prostě potřebuje změnit krmení. Obzvlášť málo kvalitní kočičí žrádlo mívá často tak nevhodné složení či nekvalitní suroviny, že kočičí žaludek a střeva zkrátka dostávají při trávení zabrat. 

Svědění – Alergie jsou u koček poměrně běžné, právě jídlo bývá jedním z nejčastějších zdrojů alergenů. O to zákeřnější, že nám může trvat jej odhalit. Kočce chutná, krmení je certifikované – ale něco v něm jejímu tělu nesedí. Pokud naši kočku trápí svědění a vyrážky a už nevíme, kde možné alergeny v bytě hledat, zaměřme se na krmení. Změna výrobce, a tedy i jen malý rozdíl ve složení, může pro kočičí úlevu postačovat. 

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články