Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak správně koupat papouška

28. 2. 2022 – 17:36
0
Jak správně koupat papouška Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Papoušci a jiní opeření mazlíčci patří mezi tvory, kteří si překvapivě rádi užívají koupele. Existují jisté rozdíly mezi druhy i mezi jedinci, obecně ale platí, že je slušná šance, že i váš papoušek bude mít vodu rád. Obzvlášť začínající chovatelé si ale mohou klást otázky, jak správně k ptačím koupelím přistupovat. 

Předně je potřeba zdůraznit, co bylo naznačeno v úvodu. Někteří jedinci mohou mít k vodě odpor a nebudou se k ní chtít přiblížit, i když jde o druh, který se v divočině přirozeně koupe denně. Takového mazlíčka do ničeho nenuťte, koupání by nemělo být zdrojem stresu. Pro hygienu je ale důležité, proto je potřeba zkoušet hledat cesty, jak zvíře alespoň k malé koupeli přesvědčit. Ještě dodejme, že různí ptáci mohou ke svým koupelím přistupovat rozdílně. Chovateli tedy může dát nějakou práci, než objeví nejvhodnější přístup. 

Některá základní pravidla lze aplikovat vždy. Bez ohledu na zvolený způsob koupele máte s nimi jistotu, že koupání bude bezpečné: 

  • Vždy používejte čistou, obyčejnou vodu. Na trhu se objevují různé papouščí šampony, velmi často zaměřené na vysoký lesk ptačího peří. Nejzdravější a nejpřirozenější je ale se takovým výrobkům spíše vyhnout. Většina chovatelů nebude své zvíře chystat na přehlídku a nikdy nevíme, jak náš konkrétní jedinec může na některé složky zareagovat. 

  • Ptáčka koupejte v nejteplejší část dne. Mokří opeřenci lehko nastydnou, proto je potřeba koupání přizpůsobit teplotě doma. V létě vybírejte nejteplejší, nejslunnější chvíle, v zimě koupání omezte či přizpůsobte domácímu topení. 

  • Voda by měla mít příjemnou, pokojovou teplotu. Asi není potřeba zdůrazňovat, že příliš studená či horká voda může zvířeti způsobit šok či dokonce zranění. Než papouška k vodě pustíme, musíme mít naprosto jasno, že její teplota je optimální. 

  • Nikdy nepolévejte ptačí peří. V přírodě papoušci málokdy nechávají své peří prosáknout vodou. Vede to u nich totiž k rychlé ztrátě tělesného tepla, navíc jim příliš mokré peří znemožňuje létání. Až na zcela výjimečné situace – kdy například musíte opravdu umýt ošklivě zamazané zvíře – proto při koupání papouška nepolévejte, nenamáčejte a podobně. 

K technikám koupání můžeme přistupovat různým způsobem a s různou frekvencí. Někteří jedinci se koupou v podstatě denně, u některých druhů papoušků se dokonce doporučuje, aby měli v kleci neustále přítomnou „čachtací“ misku. Pro jiné papoušky je ale koupání hrou, ke které rádi přistupují jako k něčemu zvláštnímu. Chovatel vlastnící více opeřenců si může sám všimnout rozdílů mezi nimi. 

Někteří papoušci se tak rádi sami namáčejí v nabídnuté misce s vodou „po kolena“. Jiní budou nadšeně reagovat na možnost hrát si ve vodní páře vytvořené rozprašovačem. Dokonce je možné – s velkou dávkou opatrnosti – zkusit vzít papouška s sebou do sprchy. Mírný proud rozstříkávané vody dělá některým z nich vyloženě dobře, a navíc si jako společenští tvorové užívají společnou aktivitu.

U malých druhů je možné zkusit nabídnout listy salátu pořádně pokropené vodou. Mnozí z menších papoušků si budou užívat možnost si s takovým zeleným médiem vody hrát, válet se po něm a podobně. Právě hledáním různých nenápadných cest, jako například se zmiňovaným salátem, můžeme najít i způsob, jak ke koupeli dostat i odmítavého papouška. 

Průměrně jednou týdně

Při rozhodování, jak často svého mazlíčka koupat, se můžete řídit některými dalšími indiciemi. Za zlatou střední cestu se považuje frekvence jednou týdně, pokud ale vidíme, že si pták na vodu zvyká špatně, je možné koupání ubrat. Stejně tak si ale můžeme všimnout, že mazlíček si žádá vodu častěji. Nejčastěji tak můžeme pozorovat, že se chodí máčet do misky s pitnou vodou. Není na tom nic špatného, pokud jsme schopní udržovat čistotu pití i okolí klece.

Můžeme se ale rozhodnout si s takovým „plavcem“ a vodou hrát častěji. Mnohé ptačí druhy také pocházejí z deštných pralesů, u těch můžeme už dopředu předpokládat, že jim budou častější koupele nejspíše dělat dobře. Také je možné zvýšit četnost koupání, pokud mazlíček zrovna přepeřuje a potřebuje se zbavovat starého peří a kůže. 

Cílem tedy je najít si jistou „hygienickou rutinu“, pravidelné koupání, které je zdrojem nejen čistoty, ale i kladných emocí. Klíčové je u nových papoušků neustále sledovat jejich reakce a nic neřešit silou, jinak si můžeme naopak u mazlíčka vypěstovat k vodě odpor. Výsledkem trochy snahy při hledání nejlepšího přístupu papouška k vodě a koupání je veselý, zdravý a čistý tvor – ideální kombinace. 

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články