Načítání obsahu, prosím počkejte

I papoušky mohou napadnout vši

14. 6. 2021 – 18:09
0
I papoušky mohou napadnout vši Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Víme, že ptačí mazlíčci mohou trpět podobnými zdravotními obtížemi, jaké někdy postihnou lidi – a to včetně virových či bakteriálních infekcí. Přesto možná někoho překvapí, že i ptáci mohou být napadeni parazity, které si jinak spojujeme spíše s vlasy či savčí srstí: jde o vši, respektive vším podobné druhy. Je proto dobré vědět, jak tyto nechtěné návštěvníky papouškova peří poznat a jak se jich zbavit. 

Bavíme-li se o papouščích vších, tak trochu zjednodušujeme. Biologicky, i kvůli změnám v taxonu, nejde vždy o druhy vší, ale třeba i tzv. luptouše či péřovky. Všechny tyto organismy si jsou ale natolik podobné životním stylem, že můžeme pro naše účely zjednodušeně o „papouščích vších“ hovořit. 

Jak napadení těmito cizopasníky poznat? To, že zahlédneme v peří papouška nějakého drobného broučka ještě neznamená, že je napaden vešmi. Papouščí vši bývají podobné těm lidským v tom, že jsou velmi malé, světlé až nahnědlé, a tak je někdy velmi obtížné je spatřit. Velmi často se tak stává, že chovatel infekci identifikuje podle přehnaného škrábání se papoušků. Pokud si ovšem všimnete, že se opeřenec začal chovat neklidně a že se mu patrně v peří něco hemží, je na potřeba navštívit veterináře. Ten vám pomůže určit co to vlastně papouška napadlo a co je proti tomu tím pádem nejúčinnější přípravek. 

Ihned do izolace

Pokud máme na parazitickou infekci podezření, je potřeba jednat obzvlášť rychle, když chováme více papoušků pohromadě. Při spatření parazitů v peří je potřeba infikovaného ptáka okamžitě izolovat, a to i tehdy, když ještě nemáme jasnou diagnózu. Úplně nejlepší postup je izolovat papoušky všechny a pro jistotu je také všechny nechat prohlédnout, ale to není vždy reálné. Každopádně je třeba dobře a rychle promýšlet potřebné kroky, neboť voliéra plná papoušků je z hlediska šíření parazitů noční můrou. 

Pokud jde o zacházení s infikovaných ptákem, většinou se nemusíme bát. Papouščí vši a další podobní parazité jsou obvykle tak úzce specializovaní na hostitelský řád, že nejsou přenosní na člověka. Jistá základní obezřetnost a dodržování hygieny je ale na místě. Papouščí vši se nám sice nemohou uhnízdit ve vlasech a množit se tam, vzácně ale mohou přenášet choroby a také při přenosu na člověka dokážou i poštípat. Nemnoží se sice, takže z povrchu lidského těla brzy zmizí, přesto do té doby kousat mohou. 

Bez důslednosti to nejde

Při identifikaci vší a první návštěvě veterináře není ještě zdaleka vyhráno. Zvěrolékař obvykle doporučí nejlepší přípravek na hubení ptačích vší a dalších parazitů, problém sám je tak dnes naštěstí velmi dobře řešitelný. Nebezpečí ale spočívá v reinfekcích – při zjištění parazitů je potřeba opravdu velmi důkladně vyčistit celou klec či voliéru i s vybavením. Také je nutné léčbu či užívání přípravků zcela dokončit. Jedna nevyhubená veš je schopná založit celou širokou rodinu parazitů v peří od znova. Stejně tak je dobrý nápad ptáka i po vyléčení držet chvíli v izolaci, čistě pro jistotu. 

Problém s ptačími vešmi je řešitelný, je ovšem potřeba jistá důslednost a zodpovědný přístup. Ten začíná už u toho, že se nebudete zdráhat vyhledat odbornou pomoc. Na trhu je řada papouščích „šamponů“, ne všechny jsou ale dostatečně účinné či vhodné. Veterinář by měl být schopen v tomto ohledu poradit.

Důslednost platí i v nepodceňování nákazy. Při nedostatečném přeléčení, špatném úklidu či nedokonalé kontrole ostatních papoušků hrozí, že se z odpudivých parazitů stanou nechtění hosté, kteří se budou vracet znovu a znovu po úporně dlouhou dobu. Papoušci jsou inteligentní, citlivá stvoření – a proto si jako naši opeření mazlíčci zaslouží, aby jim v případě nepříjemných problémů s parazity byla dána ta nejlepší možná péče. 

Zdroje:  Vlastní , pets.webmd.com

Nejnovější články