Načítání obsahu, prosím počkejte

Pět tipů na jednoduché ptačí hračky

11. 3. 2021 – 17:33
0
Pět tipů na jednoduché ptačí hračky Na trhu je celá řada složitých hraček pro papoušky. Někdy ale můžeme zjistit, že pravá krása je v jednoduchosti. | zdroj: Pixabay

Ptáci, především papoušci, jsou při své inteligenci hraví a zvídaví. Nejeden chovatel si tak může lámat hlavu s tím, jak svého opeřeného miláčka zabavil tak, aby nezačal trpět nudou. Ačkoliv je dnes sortiment zvířecích hraček na trhu opravdu široký, někdy je dobré se takříkajíc vrátit k základům a vyrobit si vlastní.

Následujících pět tipů na naprosto základní hračky může někomu připadat banální. Možná ale někomu k inspiraci pomůže – není totiž těžké se v době širokých možností dostat do stavu, kdy člověku nepřijde na mysl, že ke hře stačí i kousek papíru. Je to asi podobné, jako když majitel kočky koupí drahý kočičí hrad – a zvíře má největší radost z krabice.

Dřevěné špulky

Klasické dřevěné špulky nití byly sice z velké části dnes nahrazeny plastem, přesto se s nimi dá pořád v domácnostech často setkat, vzácněji se objevují i v galanteriích. Taková špulka – pochopitelně bez nitě – je pro spoustu papoušků přímo „superhračkou“. Dá se brát do pařátků a převracet, má dobré okraje na oždibování zobákem, dá se kutálet po stole a chytat. Případně ji může majitel vylepšit tak, aby byla pro papouška atraktivnější. Její tvar přímo vybízí k vylepšení nějakým zastrčeným pamlskem, k zavěšení v kleci a podobně.

Žetony

Herní žetony můžou být podobně oblíbenou hračkou jako zmíněné špulky. V našem prostředí sice pořád nejsou například pokerové žetony tak rozšířené – v USA se jedná skoro o ikonickou ptačí hračku – přesto už se objevují. Případně je lze nahradit něčím podobným, možná že nás pohled do staré krabice s roky nehranými hrami inspiruje. Takový ideální žeton nemá být příliš tenký, aby ho pták nerozkousal, zároveň by mu měl dobře sednout do zobáku i pařátů. Žeton můžeme opeřenci přímo dát, případně mu ho někam zavěsit. Jejich dobře manipulovatelný tvar papoušky láká a internet je plný videí, kdy nadšené zvíře vyhazuje kolečko do vzduchu, šoupe ho po stole a podobně.

Papír

Prostě a jednoduše: papír. Na první pohled až příliš jednoduchá rada, ne vždy ale chovateli připadne na mysl. Pro papoušky přitom může představovat skvělou zábavu. Někteří z nich si vyloženě užívají papír trhat na kusy a zpracovat ho na malé kousky. Pochopitelně musí jít o papír čistý a raději nepotištěný. Můžeme vymýšlet různé varianty: Nachystat v listu zvířeti prostřihy, které ho navedou ke hře, nastříhat proužky či udělat papírový řetěz a zavěsit ho v kleci. Nebo naopak dát papouškovi papír zmačkaný do kuličky, který mu instinkt bude velet rozmotat.

Nanuková dřívka

Je to podobně efektivní hračka jako herní žeton a řada chovatelů má tu zkušenost, že papoušek se na nanukové dřívko – jakmile ho spatří – těší s nadšením dítěte. Opeřený mazlíček dokáže ten nenápadný kousek dřeva nosit tam a zpět, shazovat ze stolu a hledat způsob jak ho uchopit. Případně dřívka ptáci rádi žvýkají, což může být i dobré cvičení zobáku a svalů čelistí. Měli bychom mít ale vždy jistotu, že je dřívko čisté a ideálně sledovat, zda se neštípe do moc ostrých třísek. Doktorská dřívka, která se dají levně koupit, bývají někdy lepší variantou, jak recyklace těch skutečných nanukových.

Vypadané peří

V tomto případě může být zdrojem materiálu na jednoduchou hračku sám papoušek. Ptáci v přírodě mají ve zvyku se v hejnu neustále navzájem vískat a pročesávat. Struktura peří proto některé papoušky instinktivně láká k probírání. Pokud sesbíráme několik jeho spadaných delších per i jemného peří, můžeme je svázat dohromady a zavěsit mu z nich v kleci „vískací“ hračku. Můžeme být překvapení papouščí reakcí – ne všichni budou mít o peří zájem, pro některé jedince se ale jedná o předmět, u kterého vydrží zabavení velmi dlouho. Pták bude pírka pročesávat, mazlit se s nimi, pohupovat je a zkoumat. 

Zdroje:  Vlastní , thespruce.com

Nejnovější články