Načítání obsahu, prosím počkejte

Ideální dieta pro obézní psy? Hodně bílkovin a vlákniny

28. 1. 2022 – 17:32
0
Ideální dieta pro obézní psy? Hodně bílkovin a vlákniny Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Obezita je civilizační chorobou a postihuje psy stejně jako lidi. Ti se totiž stávají obětí toho, že nešvary moderního životního stylu – nedostatek pohybu a nekvalitní strava – přes chovatele zasáhnou i jeho čtyřnohého společníka. Psí obezitou se zabýval i výzkum nově publikovaný na stránkách magazínu Journal of Animal Science. Odborníci na psí zdraví sledovali proces hubnutí u psů s nadváhou a popsali ideální složení redukční diety pro tyto mazlíčky.

Princip tohoto redukčního jídelníčku asi na první pohled nepřekvapí, je totiž velmi podobný doporučeným způsobům hubnutí i u člověka. Vědci z univerzity v Illinois naordinovali psům dietu se sníženým množstvím kalorií a vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Je ale potřeba si uvědomit, že ačkoliv mezi psím a lidským metabolismem a zažíváním existuje řada podobností, přesto se v lecčem liší.  

Jedním ze zásadních rozdílů je složení mikroflóry obývající střeva. Psí i lidská sice funguje podobně, shodná ale není. Právě na mikroflóru se vědci zaměřili především a podle jejich slov jde o vůbec první studii psího zažívání, která zašla až takto do detailu. Řečeno trochu s nadsázkou: pečlivá analýza psích fekálií ukázala, že dieta byla nejen účinná, ale tělu prospěšnější, než se předpokládalo na začátku. 

Výzkumu se účastnilo 12 kastrovaných (skutečnost vlivu hormonů po kastraci je také potřeba brát v potaz) fenek různých plemen, které byly klasifikované jako obézní. Po dobu 24 týdnů dostávaly stravu sestavovanou tak, aby obsahovala velké množství bílkovin a vlákniny, přesahující hodnoty běžného psího krmiva. Zároveň jim ale byl o něco ponížen kalorický příjem tak, aby zůstávaly naplněny biologické potřeby, a přitom docházelo k redukci hmotnosti. Ta po 24 týdnech klesla průměrně o 31,2 procent, přičemž pokles se týkal hlavně tělního tuku. 

Změnila se mikroflóra

Ještě zajímavější ale byly rozbory krve a zmiňované analýzy fekálních bakterií. Došlo poměrně k velkým změnám v jejich populacích, u některých z nich je otázka, jak je interpretovat. Obecně to jde ale asi shrnout tak, že bakterie, jejichž přemíra by mohla zvířeti škodit (kupříkladu producenti metanu), svou četnost snížily, zatímco prospěšné populace štěpící vlákninu narostly. Statisticky byla změna mikroflóry před a po dietní kůře poměrně markantní. Nešlo ale k dysbióze, tedy ke stavu, kdy by změny měly negativní vliv a tělo je odmítalo. 

Ba co víc, nešlo o pouhou redukci hmotnosti. Snížila se produkce látek negativně ovlivňujících metabolismus. Kupříkladu narostla populace bakterií rodu Allobaculum. Ty z vlákniny produkují butyráty kyseliny máselné, což jsou látky, které mají protizánětlivé a protikarcinogenní účinky. Krevní testy ostatně ukázaly, že u původně obézních psů rychle poklesly hladiny cholesterolu na zdravou úroveň, stejně jako se snížila pravděpodobnost vzniku zánětů v celém těle. Některá čísla také naznačují, že se zlepšilo fungování imunitního systému zvířat a celkově efektivita metabolismu. 

Na důsledky psí obezity už také existuje řada studií a je nepochybné, že – stejně jako u lidí – zkracuje délku života a má dramatický vliv na zdraví orgánů, kloubů a celkově kvalitu žití. Podobné výzkumu potvrzují, že některé redukční plány, které zvýšení pohybu doplňují vhodnou stravou, jdou správným směrem. Navíc se ukazuje, že správně zvolená dieta nejen pomáhá snižovat hmotnost, ale především radikálně napravuje fungování metabolismu a zažívání. Zlepšená kvalita života a vyšší šance dožití je nakonec něco, co si zaslouží každý pejsek. Obzvlášť když víme, že obezita je něco, za co většinou nemohou.

Zdroje:  Vlastní , Academic.oup.com

Nejnovější články