Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočičí obezita: Rady pro hubnutí

4. 3. 2021 – 18:04
0
Kočičí obezita: Rady pro hubnutí Obezita u koček je stejně častou civilizační chorobou jako u lidí. Vede nejen k letargii, ale nakonec až k závažným zdravotním problémům. | zdroj: Pixabay

Zdravá tělesná hmotnost je důležitá nejen u lidí, ale i u zvířecích mazlíčků. Obezita je lidskpu civilizační chorobou, která se ale zrcadlí i u koček a psů – na vině je městský životní styl, kde zvíře nemůže volně vybíhat na dvůr či do krajiny. Kočky jsou možná ještě ohroženější než psi, neboť nepatří mezi tvory, kteří by vydrželi v parku půl hodiny běhat za míčkem. Pokud už chyba nastala a u naší kočky se obezita rozvinula, jak zvířeti pomoci váhu zase vrátit do vhodných čísel?

Vysokou tělesnou hmotnost není radno podceňovat – vede ke snížené kvalitě života, ubírá zvířeti na hravosti a zvyšuje letargii. Navíc má řadu zdravotních důsledků od artritidy, přes nemoci krve a srdce až po problémy s dechem, diabetes a poruchy orgánů.

Je tedy žádoucí, aby se nám vzniklou obezitu u zvířete podařilo odbourat. Její řešení můžeme konzultovat se zvěrolékařem a vytvořit pro kočku vhodný zdravotní plán. Důležité je mít na paměti, že hubnutí je dlouhodobá záležitost a – stejně jako u lidí – nemůžeme čekat rychlé výsledky. Při kočičím hubnutí bychom měli dodržet následující zásady:

Vyloučit zdravotní příčiny obezity

Příčinou kočičí obezity není jen přejídání, ačkoliv špatně zvolený jídelníček je častým spouštěčem. To se obvykle pojí s nedostatkem pohybu a aktivní hry. Nadváhu ale můžou vyvolat i genetické dispozice, stres, diabetes, poruchy štítné žlázy či hormonální nerovnost po kastrování. Než začneme hubnoucí program, měli bychom mít jistotu, že známe příčinu, proč k situaci došlo.

Zhodnotit, čím kočku krmíme

Kvalita kočičího jídla se dramaticky liší. Některé značky mají zbytečně přidaný cukr, jiné jsou až příliš zatížené tukem. Může se tedy stát, že majitel kočku zdánlivě nepřekrmuje, přesto se u ní nadváha rozvine. Je proto dobré sledovat doporučení odborníků a hodnocení různých značek žrádla. Obecně platí, že konzervovaná strava má méně kalorií, než granule, někteří zvěrolékaři proto jako první krok doporučují snížit poměr suché stravy. Navíc existuje i speciální nízkokalorické krmení, jeho míra a vhodnost se ale opět individuálně liší.

Hlídat velikost porce

Banální a zároveň nejčastější příčinou obezity je překrmování. Majitel má radost, že kočce chutná, a tak jí dopřává. I kvalitní krmení pak vede k přibírání, protože zvíře má přebytek kalorií. Při hubnutí je potřeba hlídat velikost porcí – vhodnější je krmit častěji po malých částech. Důležitá je pravidelnost, jasně daná velikost a také důslednost. Zvíře zvyklé na permanentní udržování „hladinky“ v misce (což je chyba, kterou dělá překvapivě velké procento chovatelů) může být zmatené, proč se přísun potravy změnil. Nový režim je ale potřeba dodržet.

Nepodceňovat pohyb

Kočky mají pověst lenošivých tvorů, to ale není úplně spravedlivé. Ano, potřebují svůj režim spánku a odpočinku, aktivní fáze dne to ale mají kompenzovat. Vedle sledování přísunu kalorií je další klíčovou věcí kalorický výdej. Někdy je pro chovatele těžké si najít během dne čas pro aktivní hru se svou kočkou – pokud máme ale na mysli její zdraví, je potřeba tento krok udělat. Ideální je si vyhradit pro společnou hru a pohyb pravidelnou hodinu a tu dodržovat každý den. K aktivním hrám dnes existuje široká škála hraček – honění umělé myšky, simulace lovu, hra na boj, to všechno malé šelmičce vyhovuje. Je dobré mít nějakou speciální hračku, kterou vytahujeme jen v určený čas – tím kočku spíše nalákáme k aktivitě.

Proměnit i jídlo v aktivní hru

Kočičí krmení nemusí nutně vypadat tak, že se zvíře ve stylu kresleného oranžového kocoura „nafutruje“ jídlem. Rychlost žraní je dobré se pokoušet zpomalit a alespoň vzdáleně simulovat snažení, které by kočka jinak musela při lovu vyvinout. Na trhu se dnes objevují různé hračky, u kterých kočka musí překonat překážku, aby se k jídlu dostala. Stačí i jen miska se strukturovaným povrchem, která zvíře nutí žrádlo trochu honit po dně. Leccos můžeme udělat i sami: například suché krmení můžeme schovat do papírového sáčku či ruličky. Kočka tak musí zapojit packy, aby se k jídlu dostala.

Pravidelně zhodnocovat vývoj hubnutí

Hubnutí je dlouhodobý proces. Je proto dobré si vést jednoduchý deník, kde sledujeme přísun potravy, pravidelnost cvičení a podobně. Doporučuje se týdenně sledovat hmotnost – nečekejme ale zázraky, zprvu rychlý úbytek se zpomalí, jakmile si tělo na nový režim zvykne. Pokud se nám zdá, že se kočka v úbytku úplně zasekla, ačkoliv ještě není na požadované váze, nepolevujme. Pokud máme jistotu, že nikdo v domácnosti nepodvádí – a že je dieta nastavená správně – měl by úbytek nakonec zase začít. Udává se, že při hubnutí činí minimální měsíční úbytek asi 250 gramů, přičemž ideální se blíží 0,5 kg. Ovšem tato čísla se velmi liší podle plemen a individuálních dispozic.

Nepodléhat kočičí magii

Na posledním místě je potřeba podtrhnout jedno slovo: důslednost. Kočka umí hrát na city a nejedna má svého chovatele omotaného kolem packy. Je potřeba počítat s tím, že obzvlášť začátek hubnutí můžou doprovázet srdceryvné scény nebohého jedlíka, který hlasitým mňoukáním křičí do světa, že každou chvíli zemře hlady.

Vždy, když budeme nahlodáni k povolení důslednosti, vzpomeňme si na to nejdůležitější: to co děláme, děláme pro zdraví kočky. Ona to teď možná nedokáže ocenit, ale nakonec nám poděkuje zlepšením životní pohody, větší hravostí a aktivností. Ten malý mazlíček v sobě nakonec skrývá duši šelmy: a pro takovou je nadváha těžkým balvanem.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články