Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když má kočka falešnou březost

14. 3. 2021 – 9:23
0
Co dělat, když má kočka falešnou březost Kočky s falešnou březostí mohou mít i nafouklá břicha i naběhlé mléčné žlázy. | zdroj: Profimedia

Nejen fenky, ale i kočičky trpí nepříjemnými problémy spojenými s falešnou březostí. Ta může v těžších případech trvat i měsíc.

Co přesně za stavem, kdy se nebřezí kočka chová jako by byla březí, stojí, se přesně neví. Zřejmě je však na vině hormonální nerovnováha, zejména progesteronu a prolaktinu. Samice se asi měsíc až dva po konci mrouskání začne chovat jako by čekala koťata a začne se připravovat k porodu

Mezi hlavní projevy patří hnízdění, tedy přípravy pelechu na porod, neklid, rozšíření mléčných žláz, někdy dokonce zvětšení břicha, zvracení, nechuť, deprese a často se jí spouští mlezivo, někdy dokonce i mléko, přestože nemá koťata.

Někdy se takto začne chovat i kočka pár dní po kastraci, u té ale příznaky brzy zmizí. U „klasicky“ falešně březí kočky jde o trochu delší proces. Pokud chcete mít jistotu, že je vaše kočička v pořádku a trpí jen pseudotěhotenstvím, nikoli něčím závažnějším, je na místě navštívit veterináře.

Zmírnění příznaků

Ten by měl provést důkladnou prohlídku a laboratorní vyšetření – kompletní krevní obraz, biochemický profil, analýzu moči a samozřejmě zkontrolovat dělohu. Za chováním totiž může stát i zánět pohlavních orgánů. Anebo – kupodivu – skutečná březost.

Zpravidla není potřeba žádná léčba. Pokud jsou však příznaky těžší, může veterinář nasadit hormony, v případě, že jde o pravidelné stavy, kastraci. V případě chovné kočičky můžete alespoň zmírňovat příznaky, jako třeba přikládat studené zábaly na mléčné žlázy, abyste snížili laktaci, či pořídit límec, aby si kočka nemohla lízáním laktaci stimulovat.

Pokud ale trpí vaše kočička silnými stavy falešné březosti, je na místě zvažovat kastraci i u chovného zvířete. Přece jen je zdraví a psychický komfort důležitější než budoucí přísun peněz do rozpočtu.  

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články