Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak pečovat o kočku po porodu

4. 2. 2021 – 18:51
0
Jak pečovat o kočku po porodu Ilustrační snímek. | zdroj: Pixabay

Narození potomků je magickým okamžikem nejen v lidském světě. Stejně tak platí, že i zvířecí matky mají po porodu zvláštní potřeby a nároky. Pokud se chystáte odchovat koťata, je potřeba mít na paměti pár věcí, na které je dobré si dát pozor. Odměnou jsou pak chvíle, kdy můžete sledovat mámu-kočku v akci při péči.

Obecně samozřejmě platí, že příroda zná cestu. Drtivá většina koček zvládne porod bez jakýchkoliv komplikací a o mláďata by se postarala i bez lidské péče. Na druhou stranu, když už je zvíře vaším mazlíčkem a spolubydlícím, je jenom správné mu pomoci. Navíc je dobré potenciálním problémům předcházet, jakkoliv je málo pravděpodobné, že nastanou.

Samotný vrh koťat přichází obvykle ve skrytu a kočka při něm žádnou zvláštní asistenci nepotřebuje. Samozřejmě, může nastat komplikovaný porod daný nějakou anatomickou abnormalitou, s tím ale v domácím prostředí bez veterinářské pomoci mnoho neuděláme.

Pokud tedy samotný porod pomineme, jak postupovat dál? Prvních pár týdnů života koťat je klíčových – procházejí bouřlivým vývojem, a tak pokud hrozí nějaké komplikace jak jim, tak matce, nastávají v této době. Jakmile novorozenci jen trochu odrostou, přichází méně křehká fáze života.

Klid a žádný stres

Kočka svá mláďata po narození pečlivě očistí, slepá koťata by si měla být schopná najít cestu k mléku. Ve vztahu ke kočce je potřeba být velmi vnímaví a chápat její gesta a komunikaci. Sama vám řekne, jak moc dovolí naši přítomnost u ní a u mláďat.

Je potřeba se vyhnout stresování zvířete – pokud je z vás nervózní, omezte kontakt na minimum. To se častěji stává kočkám z útulku či špatně odchovaným v dětství. Většina dobře socializovaných koček nemá s lidmi u mláďat problém, jen může dávat najevo, kdy chce klid a odpočívat.

Matku s koťaty byste měli umístit v klidné, tiché části domácnosti. Je-li to možné, pak je ideální samostatná místnost. Důležité je teplo: malá koťata nemají funkční termoregulaci. Matka je sice zahřívá, dostatečně vyhřátá místnost – či dokonce vybavená vyhřívací žárovkou nebo dečkou poblíž pelíšku – ale usnadňuje kočce chvíle, když musí mladé na chvíli opustit a věnovat se vlastnímu jídlu či defekaci.

Podchlazení koťat bývá nejčastější příčinou úmrtí v jinak zdravém vrhu. Jídlo, vodu i záchodek by měla mít kočka poblíž. Dá se sehnat specializované krmivo pro kočky-maminky, které doplňuje nutné živiny a podporuje správnou tvorbu mléka. V pelíšku často vyměňujte deku či ručník, protože mláďata ji rychle znečistí výkaly.

Kontrola u veterináře

Po dohodě s veterinářem je dobré naplánovat první návštěvu s matkou i novorozenci. Někdy se koná hned první týden po porodu. Zvěrolékař může ověřit, že jsou všechna mláďata zdravá a matka že nemá žádné poporodní komplikace.

Samozřejmě, pokud se vám zdá, že porod neproběhl v pořádku, kočka například dlouho krvácí či má nějaké zranění rodidel, pak vyhledejte veterináře okamžitě.

Zdravotní problémy novorozených koťat nejčastěji zahrnují parazity, kteří se můžou objevit nečekaně i v čistém chovu, a infekce, zejména dýchacích cest. Měli byste citlivě kontrolovat, jak mláďata prospívají. Pokud se bude zdát, že některé se opožďuje ve vývoji, je podvyživené či letargické, je potřeba vyhledat veterináře.

Možné komplikace u matky

Březost, porod i období rané péče o koťata je pro organismus kočky velmi náročné. Vysoce kvalitní strava a čisté, klidné a teplé prostředí jí proto velmi pomáhají. Přesto se někdy navzdory vší péči mohou některé komplikace objevit.

Mezi ty častější patří například mastitida, tedy zánět mléčných žláz. Projevuje se zarudnutím a otokem bradavek a později i horkostí. Rozvinutá mastitida je velmi bolestivá a kočka obvykle začne mláďatům odmítat kojení. K léčbě je potřeba pomoc veterináře, obvykle se nasazují antibiotika. Po dobu léčby je také potřeba zcela bezbranná koťata krmit umělou výživou z ruky, protože i pár hodin podvýživy stačí ke kolapsu křehkého organismu.

Vzácnější bývá hypokalcemie, občas se ale u koček vyskytne. Jde v podstatě o nedostatek vápníku v krvi, který může vzniknout jako následek náročné březosti či špatné výživy při kojení. Projevuje se křečemi, neklidem, dýchavičností a záchvaty třasu. Pokud si u kočky všimnete těchto symptomů, je potřeba vyhledat zvěrolékařskou pomoc. Také opět platí, že po dobu léčby budou koťata pravděpodobně závislá na vašem krmení.

Když pomineme porodní zranění či vážné a neobvyklé stavy (např. vyhřeznutá děloha), pak lze obecně říci, že kočičí tělo je na porod připravené výborně. Zvýšené riziko hrozí snad jen u rozvinutí zánětu dělohy. Ten může být způsobený infekcí vzniklou při porodu, případně nějakou abnormalitou při návratu dělohy do nebřezího stavu.

Několik hodin po porodu je běžné, že má kočka výtok z porodních cest. Můžeme si ale už v této fázi všimnout, že výtok ostře zapáchá – to je důrazným varováním před tím, že v útrobách kočky už řádí infekce. Dalšími symptomy jsou letargie, horečky a ztráta mléka. Okamžitá návštěva zvěrolékaře je v takovém případě nezbytná, hraje se o život kočky. Zvíře někdy musí být hospitalizováno či pohotovostně operováno a kastrováno. Včas podchycený zánět je ale léčitelný.

Kočky v drtivé většině případů zvládají porod i péči o potomky na výbornou. Dobrý chovatel zná svého mazlíčka a sleduje jeho projevy a řeč těla. Pokud vše vypadá v pořádku a kočka se věnuje spokojeně mláďatům, pak náš úkol spočívá jen v ulehčování jí v jejím náročném úkolu. Zrod nového kočičího života za tu trochu pozornosti stojí.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články