Načítání obsahu, prosím počkejte

Bakterie objevené u koček pomáhají léčit kožní infekce

27. 10. 2021 – 9:10
0
Bakterie objevené u koček pomáhají léčit kožní infekce Nový výzkum objevil prospěšné bakterie přirozeně se vyskytující v tělech koček. Ilustrační snímek. | zdroj: Pixabay

Je známým faktem, že bakterie nejsou jen synonymem špíny a nemoci, mnohé z nich dovedou být i prospěšné. Vědci zabývající se bakterioterapií v nově publikovaném výzkumu představují své hledání léčby kožních infekcí právě pomocí nich. Na stránkách magazínu eLife tak badatelé z univerzity v San Diegu představili svůj překvapivý objev. Možné „léčivé“ bakterie se jim totiž podařilo získat z nečekaného zdroje – z kočky domácí. 

Nově publikovaný výzkum vedl profesor Richard L. Gallo, uznávaný dermatolog, jehož výzkumný tým se dlouhodobě zabývá možnostmi léčby pomocí bakterií a jejich produktů – tedy onou zmiňovanou bakterioterapií. Jedním z „bitevních polí“ světa bakterií je pokožka savců. Jak upozorňují autoři studie, vše je otázka rovnováhy – pokud je vychýlena oslabením či nějakým útokem zvenčí, nastává problém.

Příkladem je pak činnost methicillin-rezistentní bakterie Staphylococcus pseudintermedius (MRSP). Ta se běžně vyskytuje u domestikovaných zvířat, v případě oslabení či zranění ale může způsobovat infekce. Snadno se šíří mezi druhy a jedním z jejích typických projevů je atopická vyrážka či ekzém. Navíc je bakterie rezistentní na běžná antibiotika, a tak je její klinická či veterinární léčba poměrně obtížná. 

Přirozená bariéra

Právě pro tuto „náročnost“ si ji vybral badatelský tým jako cíl svých snah při hledání vhodné bakterioterapeutické léčby. Úvaha šla přitom tím směrem, že MRSP se přirozeně vyskytuje v tělech domácích mazlíčků a pokud nenastane nerovnováha, neprojevuje se infekčně. Možná tedy, že něco v bakteriálním společenství v organismech zvířat dokáže MRSP účinně vzdorovat.

S touto premisou byl proveden rozsáhlý screening zdravých psů a koček, který se zaměřil právě na monitorování dynamiky přirozeně se vyskytujících populací bakterií. Při tom se podařilo zjistit, že kmen běžných kočičích bakterií Staphylococcus felis (S. felis) se pojí se sníženou aktivitou MRSP. 

Dalším zkoumáním dospěli vědci ke zjištění, že S. felis svým metabolismem vytváří přirozeně soustavu antibiotických látek, které MRSP účinně likvidují. Bakterie S. felis si dokonce jako svůj obranný mechanismus vytvořila systém, který profesor Gallo nazývá „polyfarmacií“. Pro škodlivou bakterii je poměrně jednoduché získat rezistenci na nějakou antibiotickou látku. S. felis ale vytváří čtyři typy peptidů, z nichž každý působí antibakteriálně, výsledná látka je pak mixem všech čtyř složek, což znásobuje jejich účinnost a snižuje možnost vzniku rezistence. Vědci ve své práci zdůrazňují, že účinky bakterie S. felis předčily zdaleka očekávání. 

Vyléčily se všechny myši

Aby byla jistota, že bakterie skutečně účinkuje jako aplikovatelná léčba, byly provedeny experimenty na myších. V tomto bodě možná naši čtenáři – milovníci zvířat – nesouhlasně zavrtí hlavou. Pravda je taková, že řada experimentů v dnešní době sleduje dříve nebývalé etické standardy. Některé výzkumy se ale bez pokusů podobného typu stále neobejdou. Na druhou stranu je fakt, že pokusné myši nebyly v ohrožení života, infekce MRSP je nepříjemná, nikoliv však skutečně nebezpečná. 

Došlo tedy k infikování laboratorních myší patogeny MRSP, což vedlo k rozvinutí kožní vyrážky. Aplikace bakterioterapie s použitím bakterií S. felis ovšem vykázala pozoruhodně rychlé účinky. Navíc byly úspěšně a bez komplikací vyléčeny naprosto všechny myši, účinnost tedy byla mimořádně vysoká.  

Předpokládá se, že dalším krokem budou klinické studie, na jejichž konci by mohly vzniknout spreje či masti přímo určené k veterinární léčbě domácích mazlíčků. Vyrážkové infekce MRSP poměrně často a úporně trápí psy a nový výzkum tak nabízí naději na rychlé a účinné řešení doposud špatně řešitelných problémů.

Autoři studie závěrem dodávají dvě věci: Špatná by byla úvaha chovatelů, že když mají kočky, a v menší míře asi i psi, na těle prospěšné S. felis bakterie, neměli by se umývat. Hygiena zůstává důležitou a většina správně používaných zvířecích šamponů a mýdel nemá natolik dezinfekční účinek, aby likvidovala přirozenou mikrobiální populaci na kůži zvířat.  

Druhá poznámka je pak úvahou, kterou by bylo potřeba rozvinout další studií: Je možné, že soužití se zdravými kočkami poskytuje díky S. felis nějakou míru přirozené ochrany před přemnožením MRSP bakterií i lidem. Kočky by nám tak pomáhaly nejen k veselejšímu žití, ale dělily by se s námi i o přirozenou bakteriální ochranu organismu. 

Zdroje:  Vlastní , elifesciences.org

Nejnovější články