Načítání obsahu, prosím počkejte

Můžete psa koupat v lidském šamponu?

26. 4. 2021 – 7:40
0
Můžete psa koupat v lidském šamponu? Na lidské přípravky při koupeli psa raději zapomeňte. | zdroj: Pixabay

Znáte to – váš pes na procházce narazil na svůj oblíbený parfém a hned se musel navonět. Nebo vás během venčení chytl slejvák a naplno si tak užíváte toho, že váš miláček „páchne jako zmoklej pes“. Jenže psí šampon vám právě došel. Můžete použít lidský?

Přestože možná používáte přírodní šampon bez jakýchkoli nežádoucích složek, není pro psy rozhodně dobrou volbou. Kyselost lidské a psí pokožky je odlišná. Normální pH lidské pokožky se pohybuje mezi 5,2 a 6,2, je tedy kyselejší. Hladiny pH se u psů liší podle plemene a pohlaví, ale hodnoty se pohybují mezi 5,5 a 7,5, tudíž je zásaditější.

Pokud na psa použijete svůj šampon, narušíte ochrannou bariéru jeho kůže, vysušíte ji a kromě toho, že se psovi mohou začít tvořit lupy, se bude pravděpodobně více škrábat a drobné ranky se mohou snadno stát útočištěm bakterií, virů a plísní. A ty mohou – kromě nepříjemných zdravotních dopadů na psa – způsobovat další zápach.

Všechna rizika platí i pro použití přípravků pro dětskou pokožku, ty v sobě sice zpravidla obsahují méně chemických přísad, opět jsou ale určeny na pH lidské pokožky. Při volbě psích šamponů – které mimochodem nejsou o moc dražší než lidské – se řiďte neutrálním pH kolem hodnoty 7.

Nezapomeňte si pořádně přečíst složení, aby přípravek neobsahoval barviva nebo umělá aromata, to vše by mohlo citlivou pokožku vašeho psího miláčka podráždit. Existují i ekologické a přírodní šampony pro psy a pokud trváte na vůni, volte vždy přirozenou, například levandule, heřmánek nebo citrusy.

U výběru šamponu však nestačí jen soustředit se na složení a aroma. Každý typ srsti potřebuje něco jiného, dlouhosrstá plemena se například neobejdou bez kondicionéru. Jedno je však důležité u všech psů – nekoupejte je příliš často, maximálně jednou za měsíc. Kromě narušení ochranné funkce srsti a pokožky ho připravíte o jeho přirozený pach. Což může vést i k tomu, že se po cestě vyválí v nejbližší mršině…

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články