Načítání obsahu, prosím počkejte

Štěně, které spadlo z nebe

Štěně, které spadlo z nebe Štěně dinga Wandi | zdroj: Instagram.com/wandi_dingo

Na oploceném dvoře na předměstí města Wadiligong v severovýchodní Austrálii se znenadání objevilo zraněné štěně. Jeho nálezci si dlouho lámali hlavu s tím, jak se na dvůr dostalo. Jakoby snad spadlo z nebe, napadlo je nejspíš. A měli pravdu.

Podle všeho psa upustil orel, který si jej původně chtěl dát k svačině. Ještě větším překvapením pak bylo odhalení, že to není jen tak obyčejné štěně, nýbrž čistokrevné mládě vysokohorského druhu psa dingo.

Tato zpráva, jakkoliv absurdní, velmi potěšila ochránce přírody. Vysokohorští dingové totiž patří k mimořádně ohroženým živočišným druhům. Odborníci na tato zvířata tvrdí, že pokud se nezačne okamžitě jednat, budou psi Dingo do padesáti let na hraně úplného vyhynutí.

Zdivočelí mazlíčci

Bohužel, tato zvířata to nemají ve své domovině zrovna jednoduché. Austrálie dlouho řeší problém zdivočelých psů domácích, kteří se nekontrolovatelně množí a ohrožují jiná, nejen užitková zvířata. Farmáři tedy psy obvykle bez milosti zabíjí. Kromě toho u protinožců existuje vládní program pro eliminaci zdivočelých psů, v rámci kterého jsou rozmísťovány otrávené návnady. Ty ale může samozřejmě sníst kdokoliv. 

Podle studie zveřejněné časopisem Conservation Genetics, bylo až 23 procent psů zabitých mezi roky 1996 a 2012 z druhu dingo.

Největším nebezpečím ale nejsou pro druh ani tak pasti, jako jeho míšení s domácími psy. Podle profesora zoologie na Univerzitě v Sydney, Rickiho Spencera, je v dnešní době téměř nemožné najít dinga, který by nebyl minimálně z padesáti procent smíšen.

Právě proto je tohle vzrostlé štěně takový malý chlupatý zázrak. Podle všeho jej taky čeká zářná budoucnost. Dá se říct, že na bedrech fenky, která podle města svého nálezu dostala jméno Wandi, leží osud celé její rasy. Momentálně žije bezstarostným štěněcím životem v rezervaci, ale až dospěje, bude nejspíš zapojena do chovného programu, ve kterém je zatím na čtyřicet dospělých psů. 

Z Wandi je celebrita

Australská vláda žádný program pro záchranu svého ohroženého druhu nezaštiťuje, veškerá naděje se tedy upíná k Nadaci pro ochranu psů dingo (v originále Australian Dingo Foundation), vedené Lyn Watsonovou. Podle ní existují tři druhy těchto divokých zvířat - dingo tropický, dingo vnitrozemní a konečně dingo vysokohorský, mezi které patří i šťastně nalezené štěně na maloměstském dvorku a který je také jediný z těch, co patří mezi nejohroženější druhy.

Není pořád úplně jisté, jak se Wandi na dvůr dostala. Všechno ale nasvědčuje tomu, že ji unesl nějaký hladový dravec, který si v ní vyhlédl chutnou svačinu. Nejspíš ji po potěžkání, navíc, když se bránila, raději po nějaké době upustil. Na zádech jí odborníci našli stopy po pařátech a kromě toho se nikde kolem žádní další dingové nenacházeli. Její nálezce tak řekl, že to byla "...jen malá, osamělá duše sedící na mém dvoře".

Navzdory svému mládí je Wandi už teď internetovou celebritou. Její instagramový profil už sleduje přes čtyřicet tisíc lidí. Tato popularita je velmi přínosná pro všechny psy dingo. Šíří totiž povědomí o jejich ohrožení, lidé nadaci posílají finanční dary a mnohdy se hlásí jako dobrovolníci k jejich ochraně.  

"Měníme pohled společnosti na tento problém a pomáháme lidem vidět jej novým pohledem," myslí si jeden z dobrovolníků, Kevin Newman. Z opuštěného štěněte, které mělo nečekané štěstí, se tak stává naděje pro celý jeho druh.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články