Načítání obsahu, prosím počkejte

STRES ze STĚHOVÁNÍ a ZVÍŘATA: Stěhování bez stresu!

STRES ze STĚHOVÁNÍ a ZVÍŘATA: Stěhování bez stresu! zdroj: Pixabay.com

Stěhování je pro všechny velkou změnou a je plné stresujícího balení a plánování. Nesmíme ale zapomínat na to, že se nestěhujeme sami, a ačkoliv jsou naši chlupatí přátelé osvobození od balících povinností, může pro ně tento zážitek být ještě strašidelnější, než pro nás. Jak jim to můžeme usnadnit?

Výběr nového domova

Než podepíšete smlouvu, je třeba se ujistit, že se v novém domě bude dařit všem členům rodiny - ty němé nevyjímaje. 

Máte-li pejska, který je zvyklý na velkou zahradu, není dobré jej z ničeho nic zavřít do bytu, pokud nejste připraveni mu dopřát dostatek procházek a pohybu. Pokud máte kočičky, které chodí ven, vybírejte domy dále od silnice, kde jim hrozí menší nebezpečí, nebo pro ně připravte zabezpečené venkovní výběhy. 

Balení

Pro některá zvířata, zejména pro kočky, může být změna děsivá. Při balení se tedy snažte jim zabezpečit jedno místo, které dobře znají a které jim poslouží jako útočiště. Dobrou volbou může být třeba pelíšek - ten pak sbalte až jako poslední.

Jestli vám pomáhají stěhováci, nechte zvíře v den jejich příjezdu v samostatné místnosti, ze které nemůže utéct.

Cestování

Množství domácích zvířat není na auta příliš zvyklá, i cesta samotná pro ně tedy bude značně stresující. Před oním velkým dnem se tedy ujistěte, že je váš mazlíček zvyklý trávit nějaký čas v přepravce a v ideálním případě jej vezměte na přípravnou projížďku v autě.

Když je vše hotovo a jste konečně v novém, ujistěte se, že je v domě bezpečno. Zakryjete trčící dráty, ukliďte ostré předměty či chemikálie. Připravte svému kamarádovi jeho pelíšek a dovolte mu pomalu prozkoumávat nové prostředí. V prvních dnech se jej snažte nenechávat dlouho samotného, bude potřebovat psychickou podporu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články