Načítání obsahu, prosím počkejte

Seznamte se s nejmenším jelenem na světě

28. 3. 2020 – 21:21
0
Seznamte se s nejmenším jelenem na světě "myší jelen" | zdroj: reddit.com

Je to myš? Je to jelen? Je to z obojího trochu. Kančilové jsou malá a nadmíru roztomilá zvířátka, která patří k nejmenším sudokopytníkům na světě.

Nenechte se zmást jejich názvem. Slovo kančil nijak neodkazuje na naše kance, i když je pravda, že kančilům z tlamičky obvykle lezou dva výrazné zuby, které mohou vzdáleně evokovat kly divočáků - ve skutečnosti je ale jméno těchto zvířátek původem z malajštiny. 

Kančilové obývají primárně deštné pralesy a bažinaté oblasti ve střední Africe, nejvíce druhů ale najdeme v jihovýchodní Asii - například v takové Indonésii se vyskytuje kančil jávský. Život některých druhů je pak neodmyslitelně spjatý s vodními toky a jsou to výborní plavci a potápěči, kteří pod vodou mohou hledat jídlo i případný úkryt před predátory - toto je případ například kančila vodního, který žije v Africe v etiopské oblasti.

zdroj: youtube.com

Díky svému nezvyklému vzhledu - který na jednu stranu evokuje jelena, ale zároveň i malého hlodavce - zní sinhálský název kančilů "meminna", což znamená doslova myší jelen. Ostatně podobné označení se pro kančily uchytilo i v angličtině, kde se jim říká "mouse-deer".

Na první pohled mohou kančilové vypadat poněkud komicky a nemotorně (i když stále pořádně roztomile), jejich tělíčko je totiž spíše zavalité a jejich nožky vedle něj vypadají jako slabé větévky. Nenechte se ale zmást. Kančilové se dovedou pohybovat opravdu hbitě, jak se můžete přesvědčit v přiloženém videu, které je plné dovádění těchto opravdu roztomilých zvířátek. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články