Načítání obsahu, prosím počkejte

Neuvěřitelně podobná zvířata. Dokážete je rozeznat?

22. 3. 2020 – 16:10
0
Neuvěřitelně podobná zvířata. Dokážete je rozeznat? Leopard, nebo jaguár? | zdroj: Profimedia

Jak moc dobře se orientujete v říši zvířat? Matka příroda je totiž velká čarodějka z jejíchž kreací občas přechází zrak a některé druhy zvířat jsou tak od sebe na první pohled (a někdy i na ten druhý) k nerozeznání. Troufnete si otestovat své znalosti? 

Pro začátek zkusíme něco snazšího. Na fotce níže vidíte dvě podobná zvířátka - mravenečníka a hrabáče. Poznáte, který je který? 

hrabáč vs. mravenečník zdroj: Profimedia

Nebudeme vás dlouho napínat. Nalevo je samozřejmě hrabáč a napravo mravenečník. Tohle rozhodně nebylo tak těžké. Rozdíly mezi mravenečníky a hrabáči jsou hned dobře viditelné - typicky třeba hrabáčovy obří uši, nebo jeho specifický frňák určený pro rytí ve hlíně. 

Jedeme dál, tentokrát už to nebude tak snadné. Na následující fotce můžete vidět dva druhy kytovců - sviňuchu a delfína. Dokážete je rozlišit? 

delfín vs. sviňucha zdroj: Profimedia

Ani tohle jistě nebylo až tak těžké. Nalevo vidíte sviňuchu a napravo delfína. Tyhle vodní savce od sebe rozeznáte především tvarem čenichu. Zatímco delfín ho má hezky protáhlý, tak sviňucha má předek hlavy spíše splácnutý - o to více pak vyniká její tlama, která jakoby se mile usmívala. 

Další hádanka jistě bude brnkačka pro lidi, kteří někdy tráví čas na vesnici. Na obrázku vidíte dvojici ušáků - zajíce a králíka - identifikujete je? 

zajíc a králík zdroj: Profimedia

Takže, který z ušáků je který? Nalevo sedí králík a napravo můžete vidět zajíce. Je pravda, že tyto dva druhy si spousta lidí neustále plete. Jejich rozdíly jsou ale rovněž výrazné, zajíc má výrazně větší uši a králík je naopak celkově drobnější. Ušáci se výrazně liší i barvou očí. 

Na chvíli opustíme říši savců a přejdeme mezi ptáky. Na obrázku níže je jestřáb a sokol. Který je který? 

jestřáb vs. sokol zdroj: Profimedia

Tak co, jak se orientujete v opeřencích? Nalevo svým bystrým zrakem vyhlíží sokol a napravo svou oběť větří jestřáb. Trefili jste se? Lze se tu zaměřit na různou barvu peří, jenže v tomto ohledu se od sebe liší i různé druhy sokolů a jestřábů navzájem. Nejvíc ze všeho by vám tak měly napovědět oči - sokol mívá tmavé až zdánlivě černé, jestřáb naopak velmi výrazně laděné do světlejších odstínů žluté nebo oranžové. 

Jdeme zpět k savcům a tentokrát to bude opravdový oříšek, tyhle dvě velké kočky se od sebe totiž na první pohled amatérského oka vůbec neliší. Dokážete poznat, na které fotce se nachází jaguár, a na které leopard? 

jaguár vs. leopard zdroj: Profimedia

Tohle opravdu není tak snadné a člověk, který neví, po čem se má dívat, rozdíl jen tak nenajde. Nebudeme to tedy protahovat. Na levé fotce je leopard a na pravé jaguár. Lze to poznat například podle barvy srsti. Leopardovy chlupy nejsou tak sytě žluté a mají spíše barvu savany, není zde pak příliš velký kontrast mezi barvou srsti na břiše a na zbytku těla. U jaguára tomu tak není, jeho barva je výrazně sytější a břicho má naopak více bílé. Vzniká tu tedy výrazný kontrast mezi barvou srsti, jak můžete vidět i na fotce. Rozdíly lze vysledovat i u jejich maskování. 

Jdeme na to nejtěžší. Kdyby bylo rozeznávání druhů zvířat obor na vysoké škole, tak tohle je závěrečná doktorská práce. Níže vidíte krokodýla a aligátora. Tipnete si, kdo je kdo? 

krokodýl vs. aligátor zdroj: Profimedia

Chvíle odhalení - nalevo si ve vodě hoví krokodýl a napravo na souši odpočívá aligátor. Tipli jste si správně a nebo znáte trik, jak od sebe tyto dva obří plazy rozeznat? První výrazný rozdíl je ve tvaru hlavy, což ale nemusí být na těchto fotkách jasně vidět. Krokodýlové mají zpravidla hlavu špičatější do písmene V, kdežto aligátoři ji mají rozpláclejší do tvaru písmene U.

Další osvědčený trik je pak v zubech - ne nadarmo se někdy mluví o krokodýlím úsměvu, tento plaz totiž výrazně ukazuje zuby, i když má tlamu úplně zavřenou. U aligátorů tomu tak není, jejich chrup se se zavřením pusy bezpečně schová. To je dobře vidět i na přiložených fotkách.

Jestli jste bezpečně rozpoznali všechny druhy zvířat, můžete si gratulovat. Pokud ne, nevadí. Žádný učený z nebe nespadl a s některými zvířátky si matka příroda pohrála tak, že najít mezi nimi rozdíly opravdu není jednoduché. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články