Načítání obsahu, prosím počkejte

Praotec bernardýn, který se stal superhrdinou

29. 11. 2019 – 13:52
0
Praotec bernardýn, který se stal superhrdinou Mnozí lidé si při vyslovení slova "bernardýn" automaticky představí hory a sníh | zdroj: Pixabay

Když se řekne "bernardýn" mnohým automaticky naskočí hory a sníh. A není divu. První záznamy o předcích těchto huňatých obrů jsou spjaty s extrémními horskými podmínkami. A právě v Alpách, na pomezí Švýcarska a Itálie se před více než 200 lety narodil (ne)jeden psí hrdina...

Prapředci bernardýnů zřejmě přišli do alpských oblastí se starověkými Římany. Nejstarší malby zachycující předchůdce dnešních bernardýnů pak pochází ze sklonku 17. století, z kláštera a hospicu svatého Bernarda při Velkém Svatobernardském průsmyku. Z hospicu, který od 11. století sloužil jako útočiště poutníkům a cestovatelům na nebezpečné trase, také pochází první psaná zmínka o těchto psech, zřejmě z prvních roků století osmnáctého.

V roce 1800 tam přišel na svět nejslavnější pes chovaný tamními mnichy. Nesl jméno Barry a byl to nefalšovaný psí superhrdina. Barry, kterého po jeho smrti vycpali, byl výrazně menší a subtilnější, než moderní bernardýni. Měl maximálně 45 kilogramů, zatímco váha současných psů se pohybuje od 60 do 120 kilogramů.

Fungoval nicméně jako zdatný pes-záchranář a tím se vepsal do dějin. Před smrtí v horách totiž uchránil více než 40 osob! Sám se prý vydával ven a vyváděl lidi z nebezpečí. Nejslavnější příběh, který je možná legendou, se týkal malého chlapce, který uvízl v ledové jeskyni.

Barry ho údajně olízal, aby ho zahřál a poté odnesl do bezpečí. Podle jiné verze příběhu chlapcova matka zemřela v lavině, která dítě uvěznila. Podle některých zdrojů se však zrovna tento příběh nikdy nestal, byť Barrymu to značné zásluhy rozhodně neupírá.

Jistou legendou bývá obestřena i jeho smrt. Podle ní totiž Barry zemřel právě při záchraně člověka, zachráněný voják ho měl probodnout bajonetem, poté, co si ho spletl s vlkem. Ve skutečnosti se Barry ve svých 12 letech odebral na odpočinek. Odešel s jedním z mnichů do Bernu, kde o dvě léta později zesnul.

Jeho kůži sejmuli a nechali vycpat, zbytek těla strávily plameny. Barry je dosud k vidění v Muzeu přírodní historie v Bernu. V roce 2000 mu tam dokonce uspořádali speciální výstavu k příležitosti výročí jeho narození! Čest mu však byla během staletí vzdána vícekrát.

Obyvatelé kláštera a hospicu tak později například mívali jednoho ze psů pojmenovaného Barry. Ve 20. století o Barrym vznikla kniha pro děti, v 70. letech i animovaný film inspirovaný jeho životem. Pomník věnovaný Barrymu je také na zvířecím hřbitově v Asniéres-sur-Seine.

V hospicu měli mniši 18 psů až do roku 2004, pak však jejich chov převzala tehdy vzniklá organizace v nedaleké obci Martigny. I ta nese Barryho jméno.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články