Načítání obsahu, prosím počkejte

Pohodová kapybara jako domácí mazlíček

Pohodová kapybara jako domácí mazlíček Kapybara | zdroj: Pixabay

Kapybary. Sociální sítě jsou plné videí, ne kterých se svým člověkem plavou v bazénku nebo se s ním dělí o svůj salát. Virální fotografie zase ukazují kapybary obklopené jinými zvířaty, od kachen přes želvy až k opicím.

Zdá se, že je zkrátka všichni milují. A není divu. Jedná se o nesmírně krotká a přátelská zvířata. Jejich chov s sebou ale nese spoustu výzev. Než se tedy do něčeho bezhlavě vrhnete, zamyslete se nad tím, co taková kapybara vlastně potřebuje.

Jsou velmi společenské a žijí ve skupinách o minimálně třiceti jedincích. Rozhodně tedy není dobrý nápad adoptovat jen jednu, sama by se mohla trápit. Minimum jsou dvě, ideálně však více.

Nenechte se zmást tím, že jsou hlodavci, nejedná se totiž o žádná malá morčata. Kapybary mají mezi hlodavci prvenství ve velikosti a mohou vážit až sedmdesát kilogramů.

Jsou skvělými plavci a plavání milují. Pokud se tedy kapybary rozhodnete chovat, budou potřebovat bazének. Kromě vodní plochy je jim třeba poskytnout i dostatečně velký výběh, po kterém se budou moci do sytosti prohánět. Chov uvnitř tedy nepřipadá v úvahu. Kromě toho s oblibou okusují vše okolo, takže váš nábytek by s nimi rozhodně nebyl v bezpečí.

Stejně jako všechna ostatní zvířata potřebují i kapybary pravidelnou veterinární péči. Hledání toho pravého lékaře by však v tomto případě mohlo být trochu obtížnější, než tomu bude u konvenčních domácích mazlíčků.

V Česku chov kapybar zatím neexistuje, dají se tedy najít jen v několika zoologických zahradách. Máte-li k dispozici pozemek a možnost zařídit na něm teplou skrýš a přístupnou vodní plochu, směle do toho! Ačkoliv se nejedná o nenáročná zvířata, jejich milovníci vás jistě ubezpečí, že vám všechnu snahu bohatě vrátí.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články