Načítání obsahu, prosím počkejte

Medvědí herec Bart, který by zasloužil Oscara

23. 9. 2020 – 9:10
0
Medvědí herec Bart, který by zasloužil Oscara Bart se svým cvičitelem Dougem Seusem. | zdroj: public domain

Zvířecích herců se už do dějin filmu zapsala celá řada. Obvykle se setkáváme se jmény nadaných psů či koček, spíše vzácněji je řeč i o jiných tvorech. Mezi takové chlupaté hvězdy filmu patřil i medvěd Bart.

Narodil se v roce 1977 v baltimorské zoo, přičemž šlo o samce medvěda kodiaka – největšího poddruhu medvěda hnědého. Jako pětitýdenního jej adoptovali Doug a Lynne Seusovi, kteří byli vyhlášenými trenéry zvířat pro film. Může se zdát, že takový trénink zvířete původně ze zoo zavání cirkusovými praktikami, Seusovi ale byli proslulí svými "měkkými", pozitivními metodami při výcviku, což – přiznejme si – v 70. letech nebyla samozřejmost.

Ještě jako medvídě si Bart stihl střihnout malou roli v seriálu The Life and Times of Grizzly Adams. Jako dospělý pak už v roce 1980 zvládl první větší natáčení s filmem Windwalker. Bart postupně nabral úctyhodnou medvědí velikost 2,9 metru s váhou 680 kg. Ve filmařských kruzích přitom proslul jako mimořádně nadaný herec, se kterým se dobře pracuje a navzdory svému hrozivému vzezření jde o přátelského a chápavého tvora.

Miláček štábu

Bart sehrál větší či menší role v 15 filmech a řadě seriálů. Natáčel při tom s takovými hvězdami, jako například Robert Redford, Morgan Freeman, Steven Seagal, Ethan Hawk, Brad Pitt, Alec Baldwin či Anthony Hopkins. Říká si, že snad všechny herce fascinovalo, jak skvěle je vycvičený a někteří režiséři prý Bartovi přezdívali "John Wayne mezi medvědy".

Obzvlášť Anthony Hopkinsovi prý jeho huňatý kolega přirostl k srdci, natáčeli spolu filmy Legenda o vášni (1994) a Na ostří nože (1997). Cvičitel Lynne Seus, který byl součástí štábu, pak vzpomínal, že Hopkins byl medvědem skoro jako uhranutý a mluvil o něm jako o skvělém kolegovi.

Asi největší slávu Bártovi přinesl francouzský film Medvěd (1988), který byl ve své době překvapivě úspěšný. O Bartovi se prý tehdy mluvilo jako o kandidátovi na Oscara, pravidla cen ale zakazují je udělovat jiným, než lidským hercům. Při udílení cen Oskar v roce 1998 byl ale Bart součástí scény k poctě hrajícím zvířatům, také v rámci ceremoniálu přinesl obálku moderátorovi.

V roce 1998 byla medvědí celebritě diagnostikována rakovina. Bart prodělal dvě operace, během kterých mu byly odstraněny nádory z pravé tlapy. Po krátké úlevě se ale rakovina vrátila a medvěd začal chřadnout. Když začal odmítat jídlo, bylo nakonec 10. května 2000 s těžkým srdcem rozhodnuto o jeho uspání.

Odkaz velkého medvědího herce žije částečně v jeho následníkovi Bartovi II. (nebyli příbuzní), kterého Seusovi začali cvičit ještě před Bartovou smrtí. Tento medvěd, zvaný někdy Malý Bart, je kromě hraní ve filmech tváří jedné z kampaní upozorňující na práva zvířat.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články