Načítání obsahu, prosím počkejte

Mají myši opravdu tak rády sýr?

14. 3. 2020 – 13:48
0
Mají myši opravdu tak rády sýr? Sýrem myši moc nenadchnete | zdroj: Profimedia

Každé malé dítě ví, že myši mají rády sýr. Obrovský kus žlutého sýra - nejlépe typu ementál s typickými velkými dutinami. V animovaném seriálu Tom a Jerry je ta scéna snad tisíckrát: všetečná a důvtipná myš, která si pochutnává na pořádném voňavém sýru. Jak je to ale doopravdy? Milují myši sýr?

Jak už to bývá, věci jsou složitější. Vědci už před delší dobou přišli na to, že sýrem se myším příliš nezavděčíte. Co je tedy spolehlivě přiláká? Mnohem lepší je údajně hroznové víno, kousek čokolády nebo jen úplně obyčejné pečivo.

A proč tomu tak je? Myši stejně jako jiní drobní hlodavci mají rády potraviny obsahující cukr. Ano, přesně tak. Myši jsou na sladké! Místo sýru se mohou utlouct jednak po jednoduchých cukrech, ať už ve formě glukózy, fruktózy či sacharózy – řepného cukru, anebo po polysacharidech mezi nimi škrobech. V sýru ale nic podobného nenajdeme (snad jen mléčný cukr - laktózu), takže na ten je moc nenalákáte.

Myši si naopak pošmáknou na potravinách, jako je ovoce s vysokým obsahem cukru, obilí anebo různé cukrovinky. Skutečnost je taková, že tolik jim jsou posouvaný sýr nemůžou ani vystát a vyhýbají se i jeho pachu. Zkrátka pravý opak Jerryho, kterého vůně sýru vždy omámila a spolehlivě přitáhla tam, kde se zrovna nacházel.

Podle jiného experimentu je to dokonce tak, že myši zbaští skoro cokoli a nepohrnou ani arašídy. Jediné, co jim opravdu příliš nejede, je právě sýr, a to ani výborný cheddar.

Závěr je jasný: spojování myší a sýra, jakkoli je hluboce zaživé a k myším patří snad odjakživa, je mýtem, který byl už vícekrát vyvrácen, přesto však nadále přetrvává a žije si svým životem. A možná vypovídá víc o lidech, než o myších. Také byste si dali kus voňavého, vyzrálého a dobře uleženého sýra?

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články