Načítání obsahu, prosím počkejte

Kozy jsou stejně chytré a milující jako psi, říkají vědci

5. 8. 2020 – 13:54
0
Kozy jsou stejně chytré a milující jako psi, říkají vědci Koza - nejlepší přítel člověka | zdroj: Pixabay

Kozy možná nepatří mezi zvíře, které si většina lidí vybaví pod pojmem mazlíček. Vědci se ale už nějakou dobu shodují, že tihle tvorové dokážou být stejně vynalézaví jako psi a navíc dokážou k lidem cítit stejně silné citové pouto.

Některým chovatelům koz možná neříkáme nic nového – rohatí kopytníci mají své milovníky a nadšence stejně jako naši „tradičnější“ mazlíčci. Kdo ale nahlédnul do kozí duše, ten potvrdí, že je bohatší a citlivější, než bychom čekali od hospodářského zvířete, které má pověst tvrdohlavého tvora.

Lidé a různé druhy koz žijí spolu už tisíce let, problém ale je, že po většinu společných dějin jsme je chápali jako zvířata hospodářská a až na výjimky s nimi nenavazovali pouta jako s kočkami, psy či koňmi. Až donedávna se vlastně mělo za to, že hospodářská zvířata, která nebyla šlechtěna jako zvířecí pomocníci a společníci, ani k hlubokým citovým vazbám k člověku nemají sklony.

Jedna studie například prokázala, že kozy se k lidem obrací stejně jako psi při řešení nějakého problému. Snaží se jej vyřešit samy a nezávisle, jakmile se ale zaseknou, intenzivně na svého člověka hledí, jako by prosily o pomoc. Při pokusu se 34 kozami měla zvířata odstraňovat železné víko, aby se dostala k pamlsku.

Tak trochu pes

Test se několikrát opakovat, při posledním opakování ale nebylo možné víko odstranit. Jakmile tato situace nastala, pozorovali vědci, že testovaná koza začala upřeně zírat na přítomného člověka, jako by čekala jeho intervenci. Pokud se navíc člověk otočil zády, koza se snažila navázat oční kontakt. Tento způsob chování – který značí důvěru v lidskou spolupráci – je dobře popsaný u experimentů se psy či koňmi, u koz ale značně překvapil.

Jinde se upozorňuje na to, že kozy dokážou žít mimo stáda a pokud se jim člověk věnuje, tak citově nestrádají. Tento psychický rys dobře známe od psů, jinak smečkového zvířete. Zároveň je popsáno, že tento model vztahu člověk-zvíře a vytržení ze stáda nezvládají ovce, blízcí příbuzní koz.

Ovce ale byly domestikovány o něco později, než kozy. Otázka vědců pro další výzkum zní, zda je možné, že deset tisíc let společného života člověka a koz pozměnilo jejich mentalitu stejně, jako u zvířat-společníků.

Mají snad v sobě kozy nějakou specifickou vlastnost, která je psychicky posouvá blíž psům, než k ostatním hospodářským zvířatům? V poslední době přibývá lidí chovajících kozy jako mazlíčky a jejich svědectví potvrzují, že jsou to chápavá, inteligentní stvoření. Platí tedy koza – nejlepší přítel člověka? Citové projevy některých z nich naznačují, že mnohé kozy by s tímto rčením samy souhlasily.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články