Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočičí jazýček je dokonalý nástroj

13. 4. 2020 – 13:26
0
Kočičí jazýček je dokonalý nástroj Kočičí jazýček je velmi zajímavý orgán | zdroj: Pixabay

Příroda vybavila kočky celou řadou pozoruhodných nástrojů, ať už jsou to jejich úžasně efektivní oči, mimořádné akrobatické tělo či tlapky tiché, elegantní a přece smrtící. Mimo tyto obvyklé kočičí atributy ale disponují ještě dalším výjimečným darem evoluce: je to jejich jazyk! Ten má tak zajímavé vlastnosti, že dokonce inspiroval vědce.

Každý, koho někdy olízla kočka, asi ví, jak zvláštní je to pocit. Dotyk zvláštně hrubý a přeci jako by tvořený miniaturní strukturou – skoro jako jemný smirkový papír. Asi bychom nechtěli, aby nás kočky nadšeně vítaly po psím způsobu divokým olizováním tváří.

Při zvětšení se ukáže, že je drsný povrch kočičího jazyka pokrytý hustou soustavou drobných, ostrých kuželů zvaných papily. Ty jsou tvořeny keratinem, tedy stejnou tkání, ze které se skládají například lidské nehty. Toto mistrovské dílo evolučního designu má jeden zásadní účel: udržovat kočičí srst čistou. Jde totiž o mimořádně efektivní kartáč, který dokáže vyčistit srst lépe, než by se zdálo na první pohled možné.

V základní rovině vědci tyto věci popsali už dávno, přesto pořád mají důvod se ke kočičím jazýčkům vracet. Pár let stará studie tak například odhalila, že tajemství nespočívá v pouhém mechanickém kartáčování srsti. V

 roce 2018 jeden badatelský tým zjistil pomocí CT skenování, sledování olizující se kočky před ultra rychlou kamerou a s použitím dalších metod, že celá záležitost s kočičí hygienou je složitější. Papily jazyka jsou totiž ve skutečnosti na špičce duté. Díky tomu kočka dokáže mimořádně efektivně nabrat v ústech sliny a rovnoměrně si je pak vtírat do srsti – množství tekutiny na jedné papile přitom tvoří pouhých 4,1 mikrolitru.

Srovnáním různých kočičích šelem navíc vědci dospěli k závěru, že délka papil odpovídá tomu, aby se dokázaly sliny dostat až na kůži. Kočka tak důkladným olízáním sebe sama perfektně vyčistí, promasíruje si pokožku a navíc se touto cestou i ochlazuje.

cat-hair-2 Zvětšené papily kočičího jazyka | zdroj: Alexis Noel (Georgia Tech.)

Tato důkladná očista, které se kočky můžou věnovat i čtvrtinu bdělého času, není projevem nějaké marnivosti. Evolučně bylo pro kočkovité šelmy výhodné zůstávat perfektně čisté – je to skvělá obrana před parazity, ale i před rozmnožením mikrobů v srsti, kam mohly dopadnout krev a tkáně kořisti. Kočičí sliny navíc obsahují enzymy, které mají blahodárný účinek na celkové zdraví pokožky. Jsou ale také tím, co ve skutečnosti vyvolává alergické reakce u lidí – nejde o reakci na chlupy srsti, jak se někdy soudí, ale na ony enzymy na chlupech zachycené.

Mimořádné vlastnosti kočičího jazyka dokonce vědce inspirovaly k vytvoření speciálního kartáčku zvaného TIGR („tongue inspired grooming“ – doslova „jazykem inspirované vyhřebelcování“). Ten napodobuje strukturu přirozeného jazyka, přičemž díky použitým materiálům nepotřebuje takovou sílu, jako musí vyvinout při olizování se kočky.

cat-323262_1920 Vědci říkají: "kočičí jazyk je úžasný nástroj". Kočky souhlasí. | zdroj: Pixabay

Badatelský tým doufá, že by TIGR mohl pomoci při aplikaci čistících a léčivých prostředků, které se při různých nemocích musí dostat až kočce na kůži. Navíc by vyčesávání takovým kartáčem mohlo odstraňovat i přítomné alergeny.

Dodejme ještě, že někteří badatelé se domnívají, že kočičí jazyk je ve skutečnosti nástroj víceúčelový. Analogie u velkých kočkovitých šelem naznačují, že zvláštní povrch jazyka může pomáhat i rozrušovat strukturu syrového masa při konzumaci.

Kočičí jazýček zkrátka není jen jméno čokoládové pochoutky – je to i název dokonale efektivního nástroje, který je jedním z těch mála kočičích tajemství, kterému se nám alespoň částečně podařilo přijít na kloub.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články