Načítání obsahu, prosím počkejte

Hubnutí bez diety? Obézní kočka zhubla pomocí botoxu žaludku

21. 10. 2022 – 8:44
0
Hubnutí bez diety? Obézní kočka zhubla pomocí botoxu žaludku Oscar na kontrole po zhubnutí více než kila a půl | zdroj: Profimedia

Kocour Oscar žijící v tureckém Aydin vážil dvojnásobek toho, co by měl. Morbidní obezita mu už způsobovala zdravotní potíže, přísná dieta však příliš nezabírala. Veterinář proto u něj vyzkoušel nový trend v léčbě lidské obezity - aplikaci botoxu do žaludku. 

Serhat Pekaydin adoptoval toulavou kočku, kterou pojmenoval Oscar, před dvěma lety. Kocour, který byl zřejmě zvyklý se v jídle příliš neomezovat, stále vylepšoval své techniky tajných krádeží jídla, až se projedl k váze 8,5 kilogramu. Měl by přitom mít mezi čtyřmi a pěti kilogramy. Tak velká nadváha může kočkám způsobit smrt, čehož si byl Oscarův majitel vědom.

Nasadil přísnou dietu, ale nezabírala. Kocourek si dokázal otevřít skříně i lednici a sám se obsloužit. Pekaydin se proto začal zajímal o alternativní způsoby snížení hmotnosti a zaujala ho v lidské estetické medicíně stále oblíbenější metoda botoxu žaludku. Zamířil s touto myšlenkou ke svému veterináři Buraku Antakyaliogluovi a vzhledem k tomu, že bylo vážně ohroženo Oscarovo zdraví se společně rozhodli zákrok zkusit.

Veterinář upravil dávku na velikost a hmotnost kočky a endospokopicky Oscarovi aplikoval do žaludku botulotoxin. Na kontrole po čtyřech měsících byl vidět výrazný rozdíl - kocourek zhubl 1,64 kilogramu, tedy pětinu své váhy a alespoň trochu se přiblížil běžné váze svého plemene.  

Zdroje:  dailysabah.com

Nejnovější články