Načítání obsahu, prosím počkejte

Hluché štěně se naučilo znakovou řeč. Za pouhých osm týdnů

23. 11. 2022 – 9:25
0
Hluché štěně se naučilo znakovou řeč. Za pouhých osm týdnů Rafa v bezpečí, na svém oblíbením místě u paničky pod stolem | zdroj: Profimedia

Hluché štěně španělského vodního psa se naučilo naučilo znakovou řeč. Za osm týdnů zvládlo víc povelů než se naučí zdraví psi a stále se učí. Na povely rukou si sedne, otočí, lehne i podá pac.

U chovatelů se štěně španělského vodního psa Rafa chovalo jako všechny ostatní mláďata - když ostatní štěňata něco zaslechla, také tím směrem otočil hlavu a vydal se se smečkou. Když si ho však rodina Jo Le Pageové přivezla domů a najednou nezareagoval ani na hlasité vrtání nebo požární alarm, došlo jim, že něco není v pořádku.

Místo vzteku na chovatelskou stanici se ale rozhodli s Rafou pracovat a po nastudování znakového jazyka pro psy zahájili trénink. Měli štěstí, Rafa je sice hluchý, ale je velmi učenlivý - už v pěti měsících vyhrál na místní výstavě psů mezi štěňaty první místo. 

Základních devět povelů se naučil za pouhých osmě týdnů. Na signál rukou zvládá například „sedni“, „stůj“, „sleduj mě“, „otoč se“, „dej pac“, „lehni“, „pojď“, „zůstaň“ a „bezpečí“, kdy se stočí pod nohama své paničky a zůstane tam. Na signál rukou „podej“ dokáže i zvednout hračku ze země. Jako pochvala slouží zdvižený palec.

Podle Le Pageové je Rafa jako každé jiné štěně, jen holt neslyší. Protože nechce, aby ho jeho handicap nějak omezoval v dalším životě, učí nyní sedmiměsíčního pejska další a další signály. Věří, že ho časem čeká role terapeutického psa, a tak chce, aby se naučil pohybovat v různých prostředních a zvládal různé nástrahy běžného života.

Zdroje:  metro.co.uk

Nejnovější články